www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Đinđić: Slabi izgledi da Srbi izađu na izbore na Kosovu
04. avgust 2001.



Beograd, 4. avgust 2001. (Beta) - Premijer Srbije dr Zoran Đinđić izjavio je da su trenutno slabi i gotovo nikakvi izgledi da Srbi sa Kosova izađu na izbore zakazane za 17. novembar, ali i da je bitno da se za izbore pripremaju kao da će na njima učestvovati.

U intervjuu koji dnevnik "Blic" objavljuje u subotu 4. avgusta, Đinđić je ocenio kao važno da se Srbi registruju, jer bi to omogućilo vlastima da izvrše "dodatni pritisak" na međunarodnu zajednicu i insistiraju na ispunjavanju uslova za izlazak Srba na izbore u pokrajini.

Đinđić je kazao da do sada nema rezulatata u rasvetljavanju sudbine nestalih, ali da "sam ima plan da na nižim nivoima struktura albanske vlasti pokuša da nađe rešenje". On je dodao i da bi srpskoj Vladi podršku u tome mogla da pruži Vlada Albanije koja ima "i uticaj i informacije u vezi sa ovim slučajem".

Premijer Srbije oštro je kritikovao predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu, navodeći da predvođeni šefom misije UNMIK-a Hansom Hekerupom "stvaraju birokratsku atmosferu", da im nestali Srbi nisu problem, već da je problem "ako neko napadne njihovog vojnika ili ako neprijatnim povodom dospeju na naslovne stranice novina u njihovoj zemlji".

- Rođaci otetih pričali su mi da su predstavnici međunarodne zajednice u više navrata bili prisutni kad su Albanci nekog kidnapovali, ali ništa nisu učinili da to spreče - rekao je on.

Đinđić je ponovio svoj stav o potrebi teritorijalne autonomije za kosovske Srbe, koji bi podrazumevao da njihove institucije budu nezavisne od međunarodnih i međusobno povezane. Prema tom predlogu, policija, sudstvo, zdravstvo i školstvo bili bi povezani sa republičkim sistemom, a srpske institucije bi na nivou pokrajine koordinirale sa albanskim, ali ne bi bile "međusobno prožete".

Premijer Srbije ocenio je da je to način da se obezbedi multietničko Kosovo, da Srbi koji su u pokrajini tamo i ostanu, a da se prognani vrate. On je dodao da vlasti u zemlji "ubrzanim postupkom" moraju od najvažnijih zemalja u svetu da dobiju podršku za uspostavljanje autonomije za Srbe na Kosovu.

Đinđić je ocenio da su vlasti "premalo učinile" kada je reč o problemima u pokrajini i da su propustile da "problem podignu na internacionalni nivo" kada je izrađivan Ustavni okvir za Kosovo.

Povodom najavljene rekonstrukcije Republičke vlade, premijer Srbije rekao je da to sigurno neće biti "pre septembra", i zamerio onima koji kritikuju Vladu što ne navode ministarstva na koja se kritike odnose i ne iznose konkretne primedbe.

Premijer Srbije kazao je i da će posle 8. avgusta, kada ističe rok za prijavu, početi primena Zakona o ekstraprofitu, dok je spekulacije o pritisku pojedinih biznismena da se odustane od primene Zakona odbacio, nazvavši ih "najobičnijim glupostima".

- Sad se priča o osam milijardi maraka poreske osnovice za koju se kaže da se neko s nekim nagodio. Opet imamo neke druge koji tvrde da je Zakon o ekstraprofitu nesprovodiv i koji se tom Zakonu podsmevaju kako bi diskreditovali Vladu - rekao je Đinđić.

O zahtevu vojvođanskih stranaka da započne rasprava o autonomiji pokrajine, Đinđić je kazao da su vlasti za autonomiju, ali i da ona podrazumeva "mnogo prethodnih operacija i koraka" među kojima je najvažnije uspostavljanje mehanizama kontrole vlasti.

O optuženima pred Haškim tribunalom, Đinđić je kazao da predstavnici vlasti treba sa njima da razgovaraju i "objasne im da je odlazak u Hag neminovnost", dok bi sa predstavnicima suda u Hagu trebalo da razgovaraju da "lista bude zaključena na ovih 15 optuženih i da pitanje Haga više ne bude dežurna tema".

On je isključio mogućnost da bude izručen bilo koje optuženo lice za koje važe "ograničenja u unutrašnjem zakonodavstvu" ili koje uživa imunitet. Naveo je da iz tog razloga neće biti izručen predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši ministar policije Vlajko Stojiljković ili oficir VJ Veselin Šljivančanin za koga nije nadležna civilna vlast.

Premijer Srbije rekao je i da su poskupljenja u Srbiji "prevršila meru", da poskupljenja lekova i robe široke potrošnje nisu opravdana, kao i da bi "malo trebalo zakočiti i sa komunalijama".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu