www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Niko u Vojvodini ne želi odvajanje od Srbije
02. avgust 2001.



Beograd, 2. avgusta 2001. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije i lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa izjavio je da "niko u Vojvodini ne želi odvajanje od Srbije", ali joj treba dati određenu samostalnost kako bi mogla da upravlja sa sopstvenim ekonomskim resursima.

Takav koncept autonomije "ne isključuje zajedničke obaveze prema zajedničkoj državi", istakao je Kasa u intervjuu danas broju nedeljnika "NIN".

- Mora se poštovati zajednički interes, pre svega države, i u tome svako treba da nađe svoj interes - kazao je Kasa, dodavši da je "jedini ultimatum" vojvođanskih stranaka da lideri DOS-a prihvate razgovor o tom pitanju.

Govoreći o internacionalizaciji problema Vojvodine, koju su najavili lideri vodećih pokrajinskih stranaka, Kasa je naveo da "u političkoj borbi ima i drugih načina da se privoli druga strana za razgovor".

- Videli smo u proteklih deset godina da međunarodna zajednica može, ako želi, naći neka rešenja - rekao je Kasa i dodao: - Ne može se prihvatiti da mi samo unutar zemlje govorimo, odnosno da unutar zemlje ne govorimo o Vojvodini, a da ne kažemo evropskoj zajednici da slučaj Vojvodine, iako je dosta spominjan u proteklom vremenu, ni danas ne nalazi svoje rešenje.

Potpredsednik republičke vlade kazao je da je, na poslednjem sastanku DOS-a zaključeno da se "status Vojvodine mora definisati ustavnim rešenjem".

On je izrazio uverenje da će, nakon što se pitanje Vojvodine otvori na nivou DOS-a do kraja avgusta, doći do rešavanja tog problema.

- Ako se prihvati zajednički materijal međuvladine komisije, onda će neki zakoni biti vraćeni na snagu u Vojvodini, dok bi početkom sledeće godine trebalo da budu ponuđene ustavne varijante za državno - pravni status Srbije i Vojvodine unutar nje - pretpostavio je Kasa.

On je dodao i da bi tokom jeseni ili do kraja godine trebalo da bude ponuđena neka ustavna varijanta za federaciju.

Oročavanje rasprave o Vojvodini, koju su datumom od 3. avgusta vojvođanski lideri postavili ostalim čelnicima DOS-a, Kasa je objasnio nezadovoljstvom zbog odugovlačenja razgovora o tom pitanju.

On je potvrdio da su vojvođanski predstavnici zbog tekućih godišnjih odmora ostalih lidera DOS-a pristali na pomeranje roka zatraženog razgovora za dve nedelje, ističući da samo "žele da ukrste mišljenja i rešenja" kako bi se, na nivou DOS-a, došlo do "zajedničkog interesa i zajedničkog rešenja" za budući status Vojvodine.

Kasa je pretpostavio da bi uzroci odugovlačenja rasprave o statusu Vojvodine mogli da budu "strah" da se tim pitanjem ne otvore drugi problemi, kao i bojazan Srbije da će "izgubiti ekonomski oslonac" koji ima u pokrajini.

Takođe, lideri vladajuće koalicije, prema uverenju Kase, odlažu razgovor o tom pitanju zbog "neshvatanja ili komocije", kao i stava da je prioritetnije regulisanje odnosa sa Crnom Gorom nego sa Vojvodinom.

- Međutim, ja smatram da je problem isti. Mi ne želimo krizu zbog Vojvodine - precizirao je Kasa.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu