www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Završena identifikacija šest leševa sa Kosova i Metohije
31. jul 2001.



Beograd, 31.jula 2001.godine - Ključevi rešenja za porodice kidnapovanih i nestalih lica leži u haškom Tribunalu, jer se kod njih nalazi sva dokumentacija o zločinima nad Srbima i ostalim nealbanskim življem na Kosovu i Metohiji, rekao je Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta za zaštitu ljudskih prava pri Jugoslovenskom komitetu za Kosovo i Metohiju, nakon današnjeg sastanka sa Monikom Finberg, šefom Biroa za nestala i kidnapovana lica UNMIK-a sa Kosova i Metohije.

Božović je naglasio da ta dokumentacija nije dostupna UNMIK-u što je i jedan od razloga što se kasni sa otkrivanjem sudbine nestalih i otetih Srba sa Kosova i Metohije. "Mi ćemo sa naše strane vrlo brzo tražiti tu dokumentaciju od haškog Tribunala", rekao je on, naglasivši da je u današnjim razgovorima jedna od glavnih tema bila saradnja i razmena informacija u vezi otkrivanja zločina nad srpskim stanovništvom. "Pomenuli smo i konkretne slučajeve otmice dvojice radnika na kopu Belaćevac i svih drugih otmica tokom 1998.godine. Na tom planu imaćemo intenzivniju saradnju sa UNMIK-ovom policijom", kazao je Božović.

Ohrabrujuće je, prema njegovim rečima, da je završena identifikacija šest leševa uz punu saradnju naših i UNMIK-ovih patologa i policije. "Taj zajednički rad će biti uskoro završen i već smo otvorili pitanje njihovog transfera", rekao je Božović.

Božović je posebno naglasio, da je bilo reči i o Albancima koji se nalaze u srpskim zatvorima, objasnivši da su se predstavnici UNMIK-a interesovali za njihovu sudbinu. "Mi smo istakli punu kooperativnost naše vlasti kada su pitanju kosovski Albanci koji se nalaze u nadležnosti naših organa. Tu želim da istaknem da se u našim zatvorima prema njima postupa vrlo korektno", rekao je on, dodajući da je došlo do uspešne posete albanskog patologa dr Besima Bljakaja beogradskom Institutu za sudsku medicinu i obilaska lokacije u Batajnici zajedno sa Gidom Van Rilerom, šefom Odeljenja za nestala lica UNMIK-ove policije.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu