www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Poziv advokatima iz Srbije da brane kosovske Srbe
31. jul 2001.



Beograd, 31. jul 2001. godine - Međunarodni tužilac pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici Majkl Hartman pozvao je u ponedeljak, 30. jula advokate iz Srbije da pomognu svojim kolegama na Kosovu i uključe se u sudske procese koji se vode protiv kosovskih Srba, ili u kojima su Srbi oštećeni.

Hartman je zajedno sa kolegama pravnicima iz Beograda, Kosovske Mitrovice, misija OEBS-a i UMNIK-a na Kosovu, predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srbije, učestvovao na okruglom stolu "Suđenja za ratne zločine na Kosovu" u organizaciji Fonda za humanitarno pravo.

- Kosovskim Srbima nije potrebna vaša pomoć samo kada su optuženi, nego i kada su žrtve ili oštećena strana. Dođite, bićemo na suprotnim stranama ali, da citiram član 15 Zakona o krivičnom postupku Srbije, sud je dužan da utvrdi sve činjenice, i one koje optužuju, i one koje govore u prilog optuženog. Pozivam vas da nam pomognete u tome - kazao je on.

Prema rečima zamenika ministra pravde Srbije Đurđe Ninković pogrešno je reči saradnja jugoslovenskog i srpskog pravosuđa sa UNMIK-ovim i lokalnim sudskim organima, "jer postoji samo nedostatak saradnje".

On je pozdravio formiranje međunarodnih sudskih veća za postupke u etnički motivisanim zločinima i istakao da je potrebno stvaranje bezbednosnih uslova kako bi se Srbi na Kosovu osećali sigurnije, kako svedoci, tako i srpske sudije.

- Kada bi postojala potpuna bezbednost Srba na Kosovu, mi bismo bili spremni da razgovaramo sa UNMIK-om o imenovanju srpskih sudija u postojeća sudska veća - rekao je Ninković, dodajući da u Srbiji nema ni dovoljno advokata koji poznaju važeće propise na Kosovu i međunarodno pravo.

Zamenik ministra pravde je istakao da su naknade za branioce ograničene na 500 nemačkih maraka dnevno što je, kako je rekao, dovoljno samo za smeštaj i hranu i "ne daje motiv da se putuje i priprema odbrana u tim teškim slučajevima".

Odgovarajući na ovo, tužilac Hartman je predložio da advokati traže pokrivanje troškova za benzin, smeštaj i hranu.

On se složio da sloboda kretanja predstavlja problem, ne samo za svedoke, već i za tužioce i advokate.

- Advokat Živojin Jokanović i ja se krećemo blindiranim vozilima, sa telohraniteljima naoružanim ne samo pištoljima nego i heklerima - rekao je Hartman i dodao da UNMIK obezbeđuje angažovane advokate.

Tokom ovog prvog seminara koji je okupio pravnike "sa svih strana" bilo je reči i o problemu svedočenja, koji je u većini postupaka koje se vode pred kosovskim sudovima jedini dokazni materijal. Prema rečima Ljubomira Pantovića, branioca iz Kosovske Mitrovice, posle dolaska međunarodnih sudija i tužilaca situacija je promenjena na bolje.

- Dok su sudije bile samo lokalni Albanci, sva svedočenja su uzimana isuviše olako i bez pravih dokaza. Sada se na svakom predmetu radi temeljnije, a iskazi se proveravaju - rekao je Pantović, koji je takođe pozvao advokate iz Srbije da pomognu tokom suđenja pred kosovskim sudovima.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu