www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Nova klasa policijskih oficira
30. jul 2001.

Podtredsednik Perišić i ministri Jovićević i Mihajlović
Podtredsednik Perišić i ministri Jovićević i Mihajlović
Goč, 28. jul 2001. godine - Osma klasa studenata prve godine policijske akademije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije održala je u subotu pokaznu vežbu u Centru za obuku kadrova MUP-a "Mitrovo polje" na Goču.

U prisustvu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, potpredsednika Republičke vlade general-pukovnika Momčila Perišića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Andrije Jovićevića, brojnih zvaničnika MUP-a i predstavnika medija pitomci Policijske akademije pokazali su najatraktivnije veštine stečene u ovom centru koji, po svojim sadržajima, zadovoljava i najstrože svetske kriterijume.


Akcija spašavanja talaca

Simuliranjem fudbalske utakmice, sa pitomcila u ulogama fudbalera, navijača, huligana i policijskog obezbeđenja, verodostojno je predstavljena situacija angažovanja specijalaca u sprečavanju nereda i tuče na stadionu.

Nakon vežbe pod nazivom "primena ovlašćenja u intervenciji policije" prikazana je i najefektnije izvedena veština angažovanja policije na oslobađanju talaca.

Vod pod punom ratnom opremom, sa pancirima, maskama i dimnim bombama "oslobodio" je grupu talaca zatočenih u jednoj od zgrada, uhapsivši otmicare munjevitom akcijom spasavanja.

Ovacije svih prisutnih izazvala je akcija policijskog helikoptera koji se dao u poteru za pomagačima otmičara, nakon čega je usledilo i dramatično hvatanje jednog od "kriminalaca", koji je pokusao da pobegne bacivsi se u vodu.


Simulacija akcije hapšenja huligana

Na strelištu "Paklenik" polaznici akademije pokazali su vrhunsku preciznost u bojevom gađanju iz pištolja CZ 99, automatske puške i snajpera, te gađanje iz helikoptera.

Čak i uz veliko fizičko opterećenje, izazvano preprekama kako bi se što vernije simuliralo stanje stresa, pitomci su bez greške pogađali teško prisupačne mete.

Po završetku vežbe ministar Mihajlović je izrazio zadovoljstvo vrhunskom psihofizičkom osposobljenošću budućih oficira policije, čestitajući im na impresivnim rezultatima pokazanim u brojnim disciplinama.

Vežbu je pomno pratila i nekolicina pripadnika MUP-a Crne Gore, na čelu sa crnogorskim ministrom Andrijom Jovićevićem.

- Naše današnje prisustvo je samo dokaz naše rešenosti da i dalje intenzivno sarađujemo sa MUP-om Srbije na suzbijanju svih vidova kriminala koji opterećuju Srbiju i Crnu Goru - izjavio je ministar Jovićević, čestitajući akademcima na uspešno izvedenoj vežbi.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu