www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

SA LICA MESTA: U selu Duljaj, na području opštine Suva Reka, 188 neidentifikovanih leševa
26. jul 2001.



Suva Reka, 25. jul 2001.godine - Tražićemo dosijea svih neidentifikovanih tela i zahtevaćemo da njihova ekshumacija počne što pre, rekao je Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta za zaštitu ljudskih prava pri Jugoslovenskom komitetu za zaštitu ljudskih prava, prilikom današnjeg obilaska lokacije UNMIK-ove grobnice u selu Duljaj, na području opštine Suva Reka.

Sofi Voters, službenik Biroa za nestala lica pri UNMIK-u, rekla je prilikom obilaska ove lokacije da se u grobnicama nalazi 188 neidentifikovanih leševa, koji potiču sa svih područja Kosova - Kosovske Mitrovice, Peći, Prizrena, Srbice, Orahovca, Uroševca, Prištine i drugih mesta, ubijenih i nestalih pre 12.juna 1999.godine. ''Tela su stavljana u plastične vreće, a zatim u drvene kovčege, na koje su zakucane metalne pločice sa brojevima i oznakama koji su stavili istražitelji haškog Tribunala'', rekla je Voters.

Ona je potvrdila da su prošle zime predstavnici OEBS-a izvršili na ovoj lokaciji iskopavanje i identifikaciju osam leševa koji su vraćeni porodicama. ''To su bila tela kosovskih Albanaca'', precizirala je Voters, dodajući da se na drugim lokacijama u opštini Suva Reka nalazi još oko 600 neidentifikovanih leševa. O mogućnosti da se na svim ovim lokacijama nalaze i srpski leševi, Votersova je rekla da se za sada radi samo o pretpostavkama.

Suzan Manuel, portparol UNMIK-a, rekla je pred prisutnim novinarima i članovima državne delegacije da na Kosovu prema njenim saznanjima postoji još 30 grobnica koje UNMIK nije ekshumirao i da će početi taj postupak, ne precizirajući kada će to početi. ''Mi smo na lokaciji Dragodan iznad Prištine pronašli predmete i delove odeće koje smo pokazivali i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu. Na osnovu toga je pronađeno i identifikovano osmoro Srba, a na toj lokaciji je ostalo još 65 neidentifikovanih tela'', rekla je Manuel.



Prema njenim rečima, sledeći korak će biti uzorci kostiju i krvi, koji će se dati predstavnicima Albanaca, Srba i Roma. ''To je jako dug proces. Prema onome što su mi rekli eksperti, takav - stari način rada je najpouzdaniji.''

O lokacijama u Suvoj Reci, Manuelova je rekla da je utisak lokalne zajednice da se radi o albanskim leševima. Na pitanje, šta je sa nestalim Srbima i drugim nealbanskim življem nestalim na Kosovu, ona je odgovorila: ''Nemamo nikakve konkretne informacije. Nadamo se da će biti pronađeni, ali nismo sigurni da su živi.'' Ona je predstavnicima državne delegacije predočila da ostale lokacije u opštini Suva Reka, na kojima se nalaze neidentifikovani leševi, nisu bezbedne za obilazak, dodavši pri tom i da nisu obeležena i označena kao UNMIK-ove grobnice u selu Duljaj.

Državna delegacija koju su činili - Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta, Gradimir Nalić, savetnik predsednika SRJ za ljudska prava, profesor Sudske medicine na prištinskom Univerzitetu Saša Dobričanin i Vujadin Otašević, profesor Sudske medicine na Univerzitetu u Nišu, prvi put su bili u prilici da obiđu jednu lokaciju sa neidentifikovanim leševima na Kosovu i Metohiji. Oni su izrazili nezadovoljstvo izgledom ove lokacije - koja se prostire na 70 ari i koja je formirana oktobra 2000.godine, a profesor Dobričanin je naglasio da se radi o vrlo neuređenoj i loše čuvanoj lokaciji.

Vladimir Božović, predsednik Podkomiteta i Gradimir Nalić, savetnik za ljudska prava predsednika SRJ Vojislava Koštunice, insistirali su pred predstavnicima UNMIK-a da ekshumacija i proces identifikacije leševa počne odmah i na ovoj i na drugim lokacijama širom Kosova i Metohije, protestujući ovom prilikom što nije omogućena poseta i drugim lokacijama u Suvoj Reci.

''Nezadovoljni smo ovom posetom i to potvrđuje naš stav se ovaj problem mora rešavati na visokim nivoima, a to znači sa vladama zemalja, čije su trupe ovde prisutne. Predstavnici UNMIK-a daju vrlo nepouzdane i površne informacije, koje ne predstavljaju rešenje za naš narod i državu'', rekao je Božović.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu