www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Uvodna reč ministra pravde i lokalne samouprave dr Vladana Batića
24. jul 2001.

Vladan Batić
Vladan Batić
Razvijenost lokalne samouprave i stepen decentralizacije su danas najbolji pokazatelji demokratizacije jednog društva. Lokalna vlast predstavlja osnovni nivo obavljanja javnih poslova sa kojim se građani najčešće susreću radi ostvarivanja svojih prava i interesa

Zato je naš cilj stvaranje pravnog ambijenta, koji će omogućiti konstituisanje kompetentne, funkcionalno i finansijski samostalne, savremene i efikasne lokalne vlasti. Nesumnjivo, u pitanju je proces koji će trajati nekoliko godina, možda i celu deceniju, ali je na nama zadatak, koji smo dobili zajedno sa mandatom za celovite, korenite domokratske reforme, da preduzmemo prve, osnovne korake.

Smatramo da je izrada novog Zakona o lokalnoj samoupravi, koji bi predstavljao jedan osnovni zakon iz te oblasti, izuzetno značajan, prvi korak na putu reforme sistema lokalne samouprave u Srbiji. Taj zakon neće zadovoljiti sva očekivanja, u velikoj meri iz razloga postojećih ustavnih ograničenja u pogledu definisanja pojedinih instituta koji su od esencijalnog značaja za suštinsku samostalnost lokalnih vlasti (na primer pitanje opštinske svojine), koji će sigurno biti predmet neposredno predstojeće ustavne reforme. Naša namera je da se maksimalno iskoristi raspoloživi pravni prostor radi definisanja progresivnog pravnog okvira, koji će novi, posebni zakoni i propisi, kao i praksa dopunjavati slikom razvijene, lokalne samouprave, koja prati savremene evropske trendove.

Promena koja se već dogodila, koja se možda nedovoljno uvažava jer je nematerijalna, suptilna, koja odlikuje i naš pristup u izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, a to je saradnja vladinog i civilnog sektora, političkih i stručnih ustanova.

Posle niza godina isključivosti, ekskluzivnosti, ponekad i tajnovitosti u pripremi i izradi zakonskih akata, postupak izrade ovog zakonskog predloga se odvija na potpuno drugačiji način. Imajući u vidu sistemski karakter zakona koji je predmet našeg razmatranja, Ministarstvo pravde i lokalne samouprave je preduzelo jedan presedan u dosadašnjoj praksi izrade zakonskih tekstova - odlučili smo da se tekst zakona, već u ranoj fazi radne verzije zakona, stavi na uvid svim zainteresovanim stranama, pre svega predstavnicima lokalne samouprave.

Tekst radne verzije Zakona o lokalnoj samoupravi koji se nalazi pred vama je plod napora stručnjaka Ministarstva pravde i lokalne samouprave, ekspertske radne grupe i nevladinog sektora. Očigledno je u pitanju "sirov" tekst, koji će pretrpeti mnoge izmene, ali je značajno prepoznati novi koncept i pravac njegove realizacije. Taj koncept pre svega odlikuju principi decentralizacije, samostalnosti lokalne samouprave, lokalne uprave i odgovornosti lokalnih vlasti.

Smatramo da je reč o poduhvatu koji preduzimamo u istorijskom mometnu u kojem je moguće predvideti i primeniti rešenja koja bi predstavljala svojevrstan civilizacijski skok našeg društva u ovoj oblasti, pa time i zahteva zajednički rad, demokratsku raspravu i na kraju široku saglasnost o utvrđenim bitnim pitanjima novog Zakona.


Dr Vladan Batić, ministar pravde i lokalne samouprave
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu