www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Žetva uspešno završena, počinju pripreme za setvu
23. jul 2001.



Beograd, 23. juli 2001. godine - Tokom današnjeg razgovora sa rukovodstvom PKB-a i novinarima, ministar Dragan Veselinov je rekao da je ovogodišnja žetva stvorila mogućnosti za još bolju setvu. U svega šest meseci, kako je istakao ministar, država je uspela da omogući slobodno, tžišno formiranje svih cena, pa i cena poljoprivrednih proizvoda.

- Mi još jedino kontroliše cenu narodnog hleba, štiteći najugroženiji sloj stanovništva. Ostale proizvode na tržištu limitira kupovna moć. Tako je i sa ovogodišnjom kupovinom pšenice, gde je Republika Srbija odredila samo najnižu cenu, koja je najviša u regionu. Svi oni koji su kritikovali našu cenu, sada ćute, jer smo mi već kupili određenih 400.000 tona za Direkciju robnih rezervi - rekao je Veselinov.

Govoreći o pripremi za predstojeću setvu, ministar poljoprivrede je istakao da će se ovih dana dogovoriti cene žita za narednu sezonu, što bi trebalo da predstavlja dobar stimulans za poljoprivredne proizvođače. Razmatraju se i mehanizmi, rekao je Veselinov, kako stati na put monopolu, koji pokušavaju da steknu proizvođači semenskog materijala. Kao jedan od "izlaza" jeste i dozvola uvoza kvalitetnog semena po povoljnijim cenama.

Rukovodstvo Poljoprivrednog kombinata Beograd je tokom razgovora istaklo da su zadovoljni ovogodišnjim rodom, kao i da u poslednje vreme poćinju sa obnavljanjem stočnog fonda. Kao probleme sa kojima se susreću naveli su staru mehanizaciju i nedovoljne garancije za kreditne linije.

Odgovarajući na zamerke da Vlada Republike Srbije ne podržava dovoljno poljoprivredne kombinate, dr Veselinov je ponovio odluku da su svi proizvodi koji se inputiraju u poljoprivredu su oslobođeni poreza.

- Banke su te koje bi trebalo da uskaču kreditima, a ne da se za sve probleme traži rešenje u Vladi. Naš cilj je da jednom konstantnom politikom potstičemo a ne da pomažemo i krpimo rupe - istakao je ministar poljoprivrede.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu