www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Veselinov: "Ove godine 700.000 tona pšenice više nego lane"
21. jul 2001.

Dragan Veselinov
Dragan Veselinov
Beograd, 20. jula 2001. (Beta) - Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Veselinov izrazio je zadovoljstvo rezultatima u agraru i ocenio da će poljoprivreda biti "najsvetlija tačka od svih oblasti".

- Ove godine rezultati su mnogo bolji nego prošle godine. Imaćemo skoro 700.000 tona pšenice više nego lane. Država će otkupiti za 70 odsto više pšenice, nego što su prosečno otkupljivale socijalističke vlasti u proteklih osam godina - izjavio je Veselinov u intervjuu današnjim "Vestima", listu na srpskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu.

On je rekao da je poljoprivrednicima u Srbiji ponuđena najviša cena pšenice u odnosu na ceo region, i istakao da je ta cena veća i od berzanske cene.

Srpski ministar poljoprivrede u uspehe ubraja i to što je "država ove godine proizvođačima ponudila jeftinija sredstva za proizvodnju, jer je ukinut porez na promet".

- U stočarstvu smo podigli premije za mleko tri i po puta, dok je agrarni budžet ove godine 70 odsto veći nego prošle godine - rekao je Veselinov.

On je dodao da pomoć iz inostranstva nije bitnije bila usmerena ka poljoprivredi, ali je izrazio zahvalnost Finskoj, Norveškoj i svim drugim zemljama koje su pomogle za dizel-gorivo i sredstva za kupovinu stočne hrane.

Prema oceni Veselinova, kiše i poplave nisu bitno oštetile poljoprivredu, mada su sigurno najviše štete imala pojedina gazdinstva koja su bila zahvaćena vremenskim nepogodama.

- Ugroženo je svega oko dva odsto oraničnih površina, tako da poljoprivreda nije bitno oštećena. S druge strane, nadamo se dobrom rodu kukuruza i uljarica ove godine, tako da ćemo postići veliki uspeh u poljoprivredi i ona će biti možda najsvetlija tačka od svih oblasti u našoj zemlji - rekao je republički ministar poljoprivrede.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu