www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Srbi sa Kosova za sada bojkotuju izbore
21. jul 2001.



Gračanica/Kosovska Mitrovica, 20. jula 2001. (Beta) - Predstavnici svih značajnijih organizacija koje okupljaju kosovske Srbe načelno su odbacili mogućnost učešća srpskog stanovništva na predstojećim opštim izborima na Kosovu ostavljajući, međutim, mogućnost da promene odluku ukoliko do izbora budu značajno popravljeni bezbednosni uslovi i počne povratak oko 200.000 prognanih Srba.

Istovremeno, OEBS je poslao dokumentaciju za registraciju stranaka na adrese devet srpskih političkih stranaka koje su prethodno pokazale interesovanje za učešće na izborima, ali do isteka roka za prijavljivanje, 20. jula, nijedna od tih prijava nije kompletirana.

Kako je novinarima rekla portparol OEBS-a Kler Trevena, neblagovremene prijave srpskih partija mogle bi da budu razlog produženja roka za registraciju. Kako navode izvori u OEBS-a, šef Misije OEBS-a na Kosovu Dan Everts mogao bi, u skladu sa svojim ovlašćenjima, da produžit rok sa registraciju do 30. jula, odnosno 4. avgusta.

Najznačajniji lideri Srba sa severa Kosova, uključujući potpredsednika Demokratske stranke Srbije Marka Jakšića i predsednika mitrovačkog Srpskog nacionalnog veća Olivera Ivanovića, za sada, su odbacili mogućnost učešća Srba na opštim izborima, navodeći da se, suštinski, na terenu nije ništa značajno promenilo od oktobarskih lokalnih izbora, koje je srpsko stanovništvo u potpunosti bojkotovalo.

Oliver Ivanović je agenciji Beta rekao da je većina Srba protiv izlaska na izbore, pošto bi njihovo učešće dalo legitimitet postojećem stanju, legalizovalo proterivanje 200.000 Srba, te stvorilo preduslove za proglašavanje nezavisnosti Kosova.

Ivanović je, međutim, rekao da bi čvrste garancije međunarodne zajednice vezane za slobodu kretanja i bezbednost, kao i početak masovnog povratka prognanih Srba, te jasnije definisanje odnosa Kosva sa Srbijom i SR Jugoslavijom mogli da stvore uslove za izlazak Srba na izbore, čime bi postali značajna snaga u bidućem kosovskom parlamentu.

Predsednik srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije vladika raško-prizrenski Artemije i članica tog veća Rada Trajković istakli su da na Kosovu nema uslova za učešće Srba na izborima, ali da odluku o njihovom islazku na birališta treba da donesu vlasti u Beogradu, posle konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih organizacija kosovskih Srba.

Prema rečima vladike Artemija, najgora varijanta bila bi razjedinjavanje kosovskih Srba, tako što bi oni delimično izašli na izbore.

Predsednik jugoslovenskog komiteta za Kosovo i Metohiju Momčilo Trajković je ponovio stavove ostalih srpskih lidera sa Kosova, ocenjujući, istovremeno, da "postoji mogućnost da Srbi izađu na izbore ukoliko međunarodna zajednica u međuvremenu reši bar deo njihovih zahteva".

Oko 75.000 preostalih kosovskih Srba u potpunosti je bojkotovalo lokalne izbore na Kosovu, održane oktobra prošle godine. Za te izbore registrovalo se, mahom u opštinama Lešak i Leposavić, svega nekoliko desetina Srba.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu