www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Vlada Srbije spremno dočekala otkup pšenice
21. jul 2001.



- Karakteristika ovogodišnjeg otkupa pšenice je to što se u nju ušlo sa stabilnim kursom. Seljaci se ne plaše da li će novac dobiti i da li će on biti obezvređen, već opušteno ulaze u otkup pšenice - rekao je Živorad Nešić, direktor kragujevačkog "Žitoprodukta", koga su u subotu 21. jula posetili predstavnici Vlade Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać je u razgovru sa rukovodstvom kombinata i proizvođačima žita, istakao da su sredstva obezbeđenja za sva tri rate i da je izvršena kontrlola svih mernih instrumenata.

- Vlada Srbije je kao najveći kupac u državi obezbedila sredstva za kupovinu 600.000 tona pšenice, sa željom da se posle deset godina u otkup uđe spremno. To je način da se stvori perspektiva, mirniji i bolji uslovi za jesenju setvu - rekao je Korać, dodajući da je bitno to što je 7,5 dinara za kilogram pšenice minimalna cena koju nudi država, ali, naglasio je, "ko može da proda po višoj ceni, neka to slobodno uradi".

Korać je rekao da je cena pšenice u okolnim zemljama znatno niža i dodao da "pretpostavlja da će proizvođači u Srbiji, u našoj zemlji moći po najboljim uslovima da prodaju svoju pšenicu".

Predstavnci Vlade Srbije su razgovarali i sa seljacima, koji su istakli da veruju da će novac dobiti na vreme, ali i da misle da je jedini problem precenjenost dinara.

- Ako mene, kao seljaka, pitate za cenu, naravno da mogu da kažem da nisam zadovoljan, jer nikada ne bih ni bio. U svakom slučaju, mislim da je ove godine mnogo bolje i verujem da će i buduća žetva doneti bolje prinose - rekao je Mihajlo Gavrilović, seljak iz okoline Kragujevca.

"Žitoprodukt" iz Kragujevca za svoje potrebe će otkupiti 25.000 tona pšenice, što je mnogo više nego prošle godine, dok će za potrebe republičke Direkcije za robne rezerve biti kupljeno 10.000 tona pšenice.

Do sada je kooperantima stigao veći deo novca za prvu ratu, a tokom sledeće nedelje očekuje se da stinge i poslednja tranša novca, tako da će svi seljaci, koji su pšenicu prodali džavi, biti isplaćeni na vreme.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu