www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Stabilan dinar sigurnost za seljake
20. jul 2001.

Isplata novca seljacima u Jakovu
Isplata novca seljacima u Jakovu
Jakovo, 20.jul 2001. godine - Na isplatnom mestu "Silos Jakovo" a.d. u Jakovu za samo sat vremena Direkcija za robne rezerve otkupila je žito od 53 poljoprivrednika ovog kraja, od ukupno 70 koliko je prijavilo prodaju pšenice za državne rezerve.

Do kraja dana na ovom otkupnom mestu trebalo bi da se za pšenicu seljaka isplati milion i 344 hiljade dinara, koliko iznosi prva rata tj. 40 posto od ukupnog iznosa koji država ove godine po prvi put obezbeđuje iz realnih izvora.

- Stabilan kurs dinara je ono što seljacima daje sigurnost prilikom prodaje pšenice ove godine. Ovoga puta cena je dosta solidna, čak i dobra za date uslove - rekao je predstavnik zadruge "Jakovo" Siniša Radić, dodajući da je zadruga ove godine pod ugovorom imala nešto više od 150 ha od čega su, zbog loših vremenskih uslova, prinosi bili relativno niski.

Kao najveću olakšicu Radić je naveo regresirano dizel gorivo po ceni od 24 dinara, ali je, kako kaže, veliko opterećenje za seljake bila kupovina veštačkih đubriva sopstvenim sredstvima. Međutim, kako kaže, za to ne može da se krivi Vlada koja je u vreme setve bila tek u formiranju.

- Kada su u pitanju krediti, posebno krediti iz donacija oni su bili više nego dobri - rekao je predstavnik zadruge "Jakovo", izražavajući nadu da će ministar poljoprivrede uskoro, najkasnije do početka setve, izaći sa planom i uslovima koji će olakšati sledeću setvu.

- Verujem da će nova Vlada, koja je za kratko vreme ipak uspela pružiti neke pogodnosti seljacima, uvideti neophodnost stvaranja trogodišnjih i petogodišnjih planova i uslova za poljoprivredne proizvođače pre nego što se počne sa prvom setvom - zaključio je Radić.

- Izražavajući zadovoljstvo zbog dogovorene zaštitne cene pšenice od 7,5 dinara za sve tri kategorije, kao i zbog regresiranog dizel goriva Zoran Radović iz Jakova je, takođe, kao najveći problem istakao previsoku cenu veštačkih đubriva za koje je, kod preprodavaca, plaćao između 40 i 50 DEM po metru "uree". Prema njegovim rečima, za sledeću žetvu neophodno je obezbediti povoljnije cene veštačkih đubriva kako bi se seljacima cena žita, koja je veoma dobra, i isplatila.

- Prošle godine ceo prinos sam ostavio na čuvanje kako bih čekao bolju cenu. Ako sam ove godine rešio da prodam vagon i po to vam, svakako, nešto govori - istakako je Radović.

U razgovoru sa seljacima na isplatnom mestu "Silos Jakovo" savetnik premijera Đinđića za socijalna pitanja i životni standard Aleksandar Marić dobio je uveravanja da zaštitna cena pšenice, koju je formirala Vlada Republike Srbije i koja je najviša u regionu, predstavlja stimulaciju poljoprivrednicima da i sledeće godine svoja polja zaseju pšenicom.

- Samo povećanjem zasejanih površina može se ostvariti i veća zarada. Naravno, ukoliko želimo veće prinose moramo ulagati u agrotehniku, prihranu, đubriva - rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, naše tržište, na kojem nije bilo veštačkog đubriva, dobilo je jednu donaciju a pokrenuta je i fabrika azotnih đubriva u Pančevu. Međutim, cena je isuviše visoka za našeg poljoprivrednog proizvođača te je savetnik premijera izrazio nadu da bi se već u septembru mogla usvojiti odluka Vlade o njenom snižavanju.

Prema rečima Miodraga Pavlovića, pomoćnika ministra finansija Božidara Đelića, isplata roda pšenice 2001. godine protiče bez ikakvih problema.

- Ono što mi garantujemo to je da će svima koji državi prodaju žito po zaštitnoj ceni od 7,5 dinara na licu mesta biti isplaćeno 40 posto od ukupnog iznosa, te da će u naredna dva meseca, kada će se isplatiti dva puta po 30 odsto, zadržati stabilan kurs dinara - poručio je Pavlović.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu