www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Od ponedeljka konkretno o saobraćajnim projektima
09. jul 2001.

Miroljub Labus
Miroljub Labus
BEOGRAD, 9. jula 2001 (Beta) - Potpredsednik Evropske investicione banke Edvald Novotni i potpredsednik jugoslovenske vlade u ostavci Miroljub Labus potpisali su danas Ugovor o garanciji za prethodne dugove SRJ toj banci.

"Potpisivanjem ovog ugovora ispunjena je jedna od pretpostavki za obnovu rada EIB u Jugoslaviji, drugi uslov je regulisanje našeg duga toj banci u čijem premošćavanju će nam privremenom pozajmicom pomoći švajcarska vlada", rekao je Labus na konferenciji za štampu.

Dug Jugoslavije Evropskoj investicionoj banci iznosi 225 miliona evra.

Prema rečima Labusa, na nedavno održanoj Donatorskoj konferenciji u Briselu EIB je Jugoslaviji obećala 150 miliona evra kredita, a deo tih sredstava biće na raspolaganju odmah posle oktobarskog zasedanja borda direktora te banke.

EIB, banka Evropske unije, uglavnom finansira infrastrukturne projekte u saobraćaju i daje dugoročne kredite sa otplatnim rokom od 25 godina i grejs periodom od sedam godina.

"Sledećeg ponedeljka će u Beograd doputovati tehnička misija EIB zbog dogovora o konkretnim projektima obnove puteva i železnice i raspodeli sredstava. Ako od EU dobijemo zeleno svetlo ti projekti će startovati u oktobru-novembru", rekao je Novotni, dodajući da je budžet EIB za centralnu i jugoistočnu Evropu od 9,2 milijarde evra povećan za 350 miliona zbog priključenja Jugoslavije.

"Naše dugoročno angažovanje u tom regionu će prevazići ovu sumu", rekao je Novotni i dodao da je partner te banka jugoslovenska vlada, ali da će u razgovore o pojedinim projektima biti uključene i regionalni saobraćajni organi.

Prema rečima Labusa, EIB za svaki projekat obezbeđuje polovinu sredstava, drugu polovinu neka od zemalja EU-donatora.

Tokom boravka tehničke misije EIB u Beogradu biće razmatrani sledći projekti: rekonstrukcija Ibarske magistrale, pruga Šid-Beograd i Beograd- Niš, terminal za pretakanje nafte u Pančevu, modernizacija aerodroma u Beogradu i Podgorici, put Bujanovac-Preševo, granični prelazi Sremska Rača i Preševo, Koridor 10, Beograd-Bar, Rzav-Kokin Brod...
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu