www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Japanski privrednici zainteresovani za RTB Bor
07. jul 2001.



Bor, 6. jul 2001. (Beta) - Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor danas je posetila delegacija japanskih privrednika koja je sa rukovodstvom tog preduzeća razgovarala o mogućnostima poslovno tehničke saradnje.

Japansku delegaciju predvodio je predsednik japansko-jugoslovenskog komiteta za privrednu saradnju i predsednik kompanije koja se bavi rudarstvom i metalurgijom "Duva maining" Kenzo Harada.

Kako je prilikom susreta istaknuto, poseta japanske delegacije predstavlja prvi rezultat Donatorske konferencije u Briselu na kojoj je izražena spremnost da se nakon demokratskih promena u Jugoslaviji pomogne industrijski razvoj zemlje.

Saradanja RTB-a sa japanskim preduzećima traje više od tri decenije, a u RTB-u i danas rade fabrika kiseonika i fabrika sumporne kiseline po japanskoj tehnologiji.

Rukovodstvo RTB-a je ocenilo da se rudarski basen Bor nalazi se u teškoj situaciji, jer je nekadašnja godišnja proizvodnja bakra od 170 hiljada tona svedena na svega 40 hiljada. Istaknuto je i da oporavak RTB-a neće biti moguć bez finansijskih sredstava za modernizaciju metalurških postrojenja i pomoći rudniku bakra Majdanpek.

Japanska delegacija obišla je borsku Topionicu, fabriku lak žice i bakarne žice i flotaciju rudnika bakra.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu