www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Ovogodišnja investicija u SRJ oko 1,5 milijardi maraka
04. jul 2001.



Beograd, 3. jula - Srpski ministar finansija Božidar Đelić izjavio je večeras da će polovina od odobrenih tri milijarde maraka (milijardu i 280 miliona dolara) sa Donatorske konferencije u Briselu biti ove godine investirana u SR Jugoslaviju, a u naredne tri godine dodatnih devet milijardi maraka.

Đelić je, gostujući u programu Radio televizije Srbije, precizirao da će od obećane sume u Briselu dve trećine biti bespovratna sredstva, a jedna trećina krediti pod povoljnim uslovima.

On je podsetio da se tokom ove godine očekuju još dve donatorske konferencije (u oktobru i krajem godine), posvećene obnovi saobraćajne infrastrukture u regionu i obnovi plovnog puta Dunavom.

Na pitanje za šta će se utrošiti donacija Svetske banke u iznosu od oko 30 miliona dolara, Đelić je precizirao da će deo ići na finansiranje programa privatizacije, deo za rekonstrukcije u energetici, a deo od 9,2 miliona dolara biće isplaćen krajem avgusta za još jedan dečji dodatak za oko 330.000 porodica u Srbiji.

Đelić je najavio da će sredstva od donacija biti upotrebljena da se do kraja godine isplati jednokratna pomoć penzionerima u Srbiji u iznosu od oko 200 maraka (u dinarskoj protivvrednosti) i da će se izdvojiti dodatna sredstva za školstvo i zdravstvo.

Srpski ministar finansija je ocenio da u odobrenim sredstvima iz Brisela "ima elemenata ratne odštete, od onih koji su nas bombardovali.."

On je procenio da bi u narednih 10 godina u našu zemlju moglo da uđe oko 90 milijardi maraka (oko 40 milijardi dolara).

Republički ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić predočio je da narednih dana predstoji akcija da se do kraja godine u zemlju "povuče" više od jedne milijarde nemačkih maraka, obećanih u Briselu, od čega će polovina biti uložena u energetiku i poljoprivredu.

Pitić je potvrdio da su za najavljena sredstva, što se tiče brzine pristizanja, dobijene garancije Svetske banke.

Na pitanje o načinu podele donacija iz Brisela između Srbije i Crne Gore, Pitić je odgovorio da će se u tom poslu primeniti nekoliko kriterijuma - broj stanovnika u republikama i učešće u društvenom proizvodu i spoljnom dugu SR Jugoslavije.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu