www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Milošević ne priznaje sud i odbija advokate
03. jul 2001.

Milošević pred haškim sudijama
Milošević pred haškim sudijama
HAG, 3. jul 2001. (Beta) - Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je pred haškim sudijama da Haški tribunal smatra lažnim sudom, odbijajući da se izjasni o optužnici za zločine nad kosovskim Albancima.

"Ovaj sud smatram lažnim sudom i optužnice su lažne", rekao je Milošević na engleskom jeziku u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom.

"Nemam razloga da imenujem zastupnika da me zastupa pred nezakonitim organom", rekao je Milošević na pitanje sudije da li želi da razmisli o tome hoće li imenovati zastupnika.

Milošević se pred sudijama Tribunala pojavio bez advokata, a na pitanje sudije Ričard Meja da li želi da mu se pročita optužnica, Milošević je odgovorio "to je vaš problem".

Kako je bivši predsednik odbio da se izjasni o optužnici sudije Tribunala u Hagu unele su u njegovo ime da je odbacio sve tačke optužnice.

Kada je Milošević rekao da "suđenje ima za cilj da proizvede lažno opravdanje za zločine koje je NATO pakt počinio na teritoriji SRJ", sudija Mej je prekinuo bivšeg jugoslovenskog predsednika rečima:

"Gospodine Miloševiću, ovo nije trenutak za govore. Kao što sam rekao, vi ćete uskoro biti u prilici da se branite i da iznesete odbranu pred ovim sudom. Sada nije trenutak za to. Mi smo sada završili sa ovom raspravom", rekao je Mej.

Sudija Ričard Mej savetovao je Miloševića da ipak razmisli o angažovanjuu advokata, jer će postupak biti dug i složen i da je u njegovom najboljem interesu da razmisli odbrani.

Postupak izjašnjavanja bivseg jugoslovenskog predsednika, koji je pred sudijama Haškog tribunala delovao potpuno smireno, završen je za samo dvanaest minuta. Sledeća rasprava, odnosno statusna konferencija, zakazana je za ponedeljak 27. avgusta.

Miloševićevo prvo pojavljivanje pred Tribunalom u Hagu bilo je pred punom najvećom sudnicom tribunala, a stotine novinara svetskih medija današnji pretres pratili su iz susedne zgrade preko video ekrana.

Odluka Vlade Srbije o saradnji sa Tribunalom u Hagu

Najnovije vesti

*****

*****

 

[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu