www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

FBI prikuplja dokaze protiv Miloševića
03. jul 2001.

Prvo pojavljivanje Miloševića pred sudijama Haškog tribunala
Prvo pojavljivanje Miloševića pred sudijama Haškog tribunala
VAŠINGTON, 3. jula 2001. (Beta-AP/AFP) - Sjedinjene Američke Države pružile su Haškom tribunalu dokaze u slučaju protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i spremne su da tom sudu UN daju dodatne informacije ukoliko to bude potrebno.

"Rekao bih da smo pružili dosta informacija Tribunalu i bili bismo spremni da tako i nastavimo ukoliko bude potrebno", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ričard Baučer, dodajući da su SAD već pružile veliki broj dokumenata Haškom tribunalu u vezi sa zločinima koje su Srbi počinili na Kosovu, dodao je portparol.

Ekipa eksperata američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) došla je na Kosovo 1999. nakon NATO bombardovanja SRJ i za Haški tribunal prikupljala dokaze o ratnim zločinima počinjenim u pokrajini.

"Informacije o tome dostupne su Tribunalu", rekao je Baučer.

Dokazi koje su podnele albanske izbeglice, tada smeštene u bazi Fort Diks u NJu DŽersiju predate su Haškom tribunalu u leto 1999, objasnio je Baučer.

Bivši američki pregovarač i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk rekao je da glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ima zadatak da dokaže da komanda Srba u BiH i u Hrvatskoj vodi ne samo do vrha u policiji i vojsci nego direktno do Miloševića.

       Iz tog razloga, ocenjuju eksperti, Haškom tribunalu biće potreban pristup svim osetljivim informacijama obaveštajnih službi.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu