www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Milošević u Hagu
03. jul 2001.



Hag, 29. jun 2001. godine - Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, koji je u četvrtak 28. juna, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, u Beogradu izručen organima Haškog tribunala, nalazi se u pritvoru Ujedninjenih nacija u Ševeningenu kod Haga.

Miloševića su nadležni organi Republike Srbije, posle Odluke srpske Vlade o saradnji sa Haškim tribunalom, predali istražiteljima Tribunala. Iz Beograda bivši predsednik SRJ najpre je prebačen na vojni aerodrom kod Tuzle, gde se nalazi baza američkih trupa iz sastava Sfor, odakle je, između 20 i 20,30 sati, prebačen NATO avionom u Hag.

Bivši jugoslovenski predsednik je 39. optuženi za ratne zločine u pritvorskoj jedinici UN. Slobodan Milošević i četvorica jugoslovenskih i srpskih funkcionera - Nikola Šainović, Milan Milutinović, Vlajko Stojiljković i Dragoljub Ojdanić terete se za progon albanskog civilnog stanovništva Kosova na političkoj rasnoj i verskoj osnovi, za proterivanje oko 740.000 Albanaca, približno trećine stanovništva Kosova, i za ubistvo 340 Albanaca čija imena su navedena u optužnici podignutoj 24. maja 1999. godine.

Optužnica protiv Miloševića, kako je najavila glavni tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte, proširena je i na zločine počinjene na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu