www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Nebojša Čović: Rešenje krize na Kosmetu u tri faze
02. jul 2001.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović
Beograd, 1. jula - Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je da se kriza na Kosovu i Metohiji može rešiti u nekoliko faza - diplomatskim akcijama, direktnim pregovorima predstavnika Srba i Albanaca i, na kraju, potpisivanjem sporazuma u prisustvu međunarodne zajednice.

Čović je u referatu "Objektivne mogućnosti SRJ da participira u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji i na jugu Srbije", na nedavno održanom simpozijumu o vojnoj nauci "SIMVON 2001", dodao da je za vreme trajanja te tri faze potrebno nizom dobro osmišljenih akcija i mera raditi na uspostavljanju i negovanju međunarodnog poverenja u Pokrajini.

On je ukazao da današnja Jugoslavija nije više izolovana, niti je pod starateljstvom i da ona ne želi tuđe niti ono što joj ne pripada.

"Sve te okolnosti Jugoslaviju, sasvim izvesno, kvalifikuju da presudno utiče na svoju sudinu. To, istovremeno, podrazumeva da se problemi na Kosmetu ne mogu rešavati mimo volje i protiv saglasnosti većinskog albanskog naroda", naglasio je on.

Čović je ukazao na činjenicu da, iako u ovom trenutku nema direktnih razgovora i pregovora Srba i Albanaca, jugoslovenskim političarima ostaje dijalog s međunarodnim posrednicima.

"Njih treba, otvoreno i bez zaziranja, uputiti u sve činjenice zamršenih međunacionalnih odnosa, pred njima valja braniti ideje koje, kao državni stav, kao politički konsenzus svih činilaca političkog života, i vlasti i opozicije, postanu neka vrsta državnog projekta", smatra Čović.

Potpredsednik srpske vlade je podsetio da se već izjasnio protiv podela Kosova i Metohije, jer bi u svakoj podeli ostalo mnogo nezadovoljnih i Albanaca i Srba, a podele bi samo povećale postojeće tenzije.

Čović je predložio da se radi uvođenja reda i sigurnosti, povratka raseljenih, zaštite istorijskog prava srpske države i etničkog prava Albanaca, po bosansko-hercegovačkom principu, formiraju dva entiteta u Pokrajini, jedan srpski i drugi albanski, a da Kosovo i Metohija, formalno-pravno, i dalje ostane jedinstvena celina, pod patronatom Ujedinjenih nacija (UN).

Prema tom predlogu, albanski entitet bi štitile međunarodne snage i Kosovski zaštitni korpus, dok bi srpski entitet štitila jugoslovenska vojska i policija, što nije protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Čović je ocenio da je stvaranje entiteta, u današnjim uslovima, najbolje prelazno rešenje i da "taj mudar međupotez treba povući da bismo dobili desetak godina spokojstva potrebnih za privredni oporavak i konsolidaciju države pre velikih integracija i ulaska celog jugoistoka Evrope u Evropsku uniju (EU)".

"Da su Albanci sada u evropskoj kući, svi Albanci iz Albanije, iz Jugoslavije, iz Grčke i Makedonije, da su evropski ukućani i svi Srbi - koji takođe žive u četiri države - i jedni i drugi bi izgubili neprijatan osećaj razdrobljenosti koji danas imaju, izgubili bi razloge za podvojenost, za nacionalnu samoizolaciju i getoizaciju. I, hteli-ne hteli, morali bi voditi računa o kućnom redu", naglasio je Čović.

"Stare i problematične ciljeve smo napustili - ujedinjenje svih Srba i život u nekoj novoj balkanskoj federaciji nikad više neće biti naše opsesije. Napustili smo, u stvari, sve one ideje koje se jedino ratom mogu ostvariti", precizirao je on, ukazujući da nam sada ostaje da "formulišemo nove ciljeve, da javno obznanimo svoje interese i da ih mudro i ubedljivo branimo - do ostvarenja".

"Ulazak u EU, na primer treba da bude naš cilj. Smirenje prilika na Kosovu i Metohiji jeste naš cilj. Istorijsko pomirenje sa Albancima je takođe naš cilj", naglasio je Čović u referatu "Objektivne mogućnosti SRJ da participira u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji i na jugu Srbije".
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu