www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Na Donaroskoj konferenciji prikupljeno 30 miliona dolara više
02. jul 2001.



Beograd, 1. jul (Tanjug) - Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus ocenio je da je Donatorska konferencija za Jugoslaviju u Briselu postigla puni uspeh i da je bila veoma dobro pripremljena, tako da je planirana suma od 1,25 milijardi premašena za oko 30 miliona dolara.

- Dobro smo obavili posao - rekao je Labus i dodao da je naša delegacija, sastavljena od eksperata i ministara obe republičke i Savezne vlade, na Donatorskoj konferenciji dobila brojne pohvale od predstavnika MMF i drugih međunarodnih finansijskih institucija za učinjene reforme u raznim oblastima.

Labus je najavio da za par dana treba da počnu prvi razgovori sa predstavnicima Svetske banke i Evropske komisije o konkretnoj realizaciji finansijskih aranžmana dogovorenih u Briselu. On je dodao da postoji mogućnost da se još jedan dodatni iznos sredstava dobije, ali nije želeo da kaže o kojoj sumi je reč.

Prenoseći utiske sa konferencije, Labus je rekao da je jedan čas pre završetka skupa donatora, stigla vest iz Beograda da je pala Savezna vlada i da je "konferencija tog momenta zaista bila u krizi". On je dodao da je uprkos tome ona završena na najbolji mogući način, zbog poverenja i kredibiliteta koje je naša delegacija uživala od ranije.

Na pitanje novinara da li će kriza Savezne vlade uticati na pristizanje sredstava obećanih u Briselu, Miroljub Labus je odgovorio negativno i dodao da narednih dana predstoje konkretni dogovori o raspodeli te sume privrednim i ekonomskim sektorima i između Srbije i Crne Gore "i to će biti fer tretman".

- Tokom Donatorske konferencije bilo je reči o reprogramiranju jugoslovenskog spoljnog duga, za šta je dobijena podrška najvažnijih kreditora naše zemlje - rekao je Labus, izražavajući optimizam u pogledu ishoda razgovora jugoslovenske delegacije sa predstavnicima Pariskog kluba poverilaca, zakazanog za septembar ove godine.

Labus je podsetio da je je u Briselu potpisan sporazum o uvođenju zone slobodne trgovine na Balkanu, koji bi za godinu i po dana trebalo da ukloni ekonomske prepreke za međusobnu trgovinsku razmenu oko 55 miliona stanovnika Rumunije, Bugarske, Albanije, Makedonije, Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jugoslovenska delegacija prisustvovala je i sastanku Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, na kojem je data inicijativa za povratak i definisanje statusa izbeglica na balkanskom prostoru. Tom prilikom je dogovoreno da se prikupe sredstva za njihovu integraciju u sredinu u koju su izbegli ili da se finansira njihov povratak na ognjišta, u zavisnosti od toga za šta se ti ljudi opredele. Sredstva će prikupiti Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, rekao je potpredsednik Savezne vlade.

Na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije, takođe u Briselu, dogovoreno je da se formalno pokrene postupak asocijacije i stabilizacije, tako da bi 23. jula u Beogradu trebalo da se održi sledeći sastanak, rekao je Labus i napomenuo da je od obe republičke vlade dobio pristanak za taj skup, istovremeno izražavajući nadu da će do tog datuma biti formirana nova savezna vlada.

- Posle Donatorske konferencija naša delegacija je na Evropskom ekonomskom forumu u Kran Montani (Švajcarska) imala razgovore o daljiim procesima integracije Jugoslavije u Evropsku uniju. Tada su potencijalnim investitiorima prezentirani planovi reformi, mogućnosti i potrebe jugoslovenske privrede - rekao je Labus.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu