www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Donacije za SRJ vredne 1,28 milijardi dolara
30. jun 2001.



Brisel, 30. jun (Tanjug) - Visoki zvaničnici iz 42 zemlje i 25 međunarodnih organizacija, koji su 29. juna učestvovali na Donatorskoj konferenciji za SRJ, obećali su donacije našoj zemlji u vrednosti 1,28 milijardi dolara, što je za 30 miliona dolara više od ranije najavaljene cifre.

Sredstva koja su obećana, kako je rekao Labus, ići će u dve ključne oblasti - za projekte i za budžetske potrebe. On je nagovestio da bi ukupne donacije mogle da budu i veće od 1,28 milijardi dolara, jer su neke zemlje danas saopštile da će o svojim donacijama nešto kasnije odlučivati i saopštiti Beogradu.

Prve pare od donatorske konferencije stići će u našu zemlju već do kraja jula, i to 30 miliona dolara iz Svetske banke. Posle toga uslediće donacije iz mnogih zemalja i Evropske unije.

Šef jugoslovenske delegacije na konferenciji u Briselu Miroljub Labus je neposredno posle okončanja tog skupa izjavio da je ovo istorijski trenutak za Jugoslaviju. Labus je takođe rekao da je izuzetno zadovoljan ispoljenim raspoloženjem donatora i poverenjem koje su oni iskazali prema demokratskim procesima i tranziciji u našoj zemlji.

Jedan od kopredsednika konferencije Ketrin Dej iz Evropske komisije je rekla da su za poslednjih šest, sedam meseci narod Jugoslavije i jugoslovenske vlasti krenuli veoma hrabro u demokratske procese i da je već danas sasvim izvesno da Jugoslavija ulazi u porodicu evropskih demokratija.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu