www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Ekonomska obnova i razvoj jugoistočne Evrope: Donatorska konferencija Savezne Republike Jugoslavije, Brisel, 29. jun
29. jun 2001.



Donatorska konferencija Savezne Republike Jugoslavije održaće se 29. juna 2001. godine u Briselu. Predstavnici Svetske banke i Evropske komisije su koorganizatori sastanka koji će biti održan na visokom nivou. Pošto su zahtevi koji se tiču Kosova već upućeni na odvojenim sastancima, o njima ovom prilikom neće biti reči.

Kao rezultat Donatorskog koordinacionog sastanka održanog 12. decembra 2000. godine u Briselu, postignut je značajan napredak u izlaženju u susret najhitnijim zahtevima SRJ u zimskom periodu.

U međuvremenu, Savezna i republičke vlade načinile su prve korake ka ekonomskoj stabilizaciji i strukturnom prilagođavanju.

Takođe je postignut sporazum sa MMF-om o ekonomskom programu koji treba da podrži stend-baj aranžman, koji je u završnoj fazi izrade, i o članstvu SRJ u Svetskoj banci. Očekuje se da će Pariski klub zvaničnih kreditora uskoro dati prve indikacije svog stava prema spoljnom dugu SRJ. Na junskoj konferenciji, donatori će biti u prilici da razmatraju značajan napredak koji je postignut reformama i normalizacijom odnosa sa međunarodnom zajednicom.

Vlada SRJ će takođe predstaviti prikaz o razvoju, a predstavnici MMF-a će dati ocenu ekonomskog stanja. Svetska banka u saradnji sa Evropskom komisijom, i uz prisustvo jugoslovenske Vlade, načinila je Program za ekonomski oporavak i tranziciju za SRJ, i Srbiju i Crnu Goru.

Program za ekonomski oporavak i tranziciju daje sveobuhvatan plan strukturnih reformi, uključujući sektorske reforme i prioritetne javne investicije, kao i potrebe budžeta za 2001. godinu. Program je opisan u dokumentu pod nazivom "Savezna Republika Jugoslavija, raskid sa prošlošću: put ka stabilnosti i razvoju" i objavljen je u dva dela. Prvi deo pokriva planove ekonomskih, društvenih i institucionalnih reformi, a drugi deo čini niz sektorskih dodataka.

Česta pitanja

Kolika je konačna suma koja se traži na Donatorskoj konferenciji?

Procenjeno je da će za prvu godinu iznos od 1,25 milijardi američkih dolara biti potreban za pokrivanje prioriteta Programa za ekonomski oporavak i tranziciju. Dakle, to je suma koja se traži. Tako bi se zadovoljile potrebe i popunile rupe u investiranju, tekućim troškovima, tehničkoj pomoći i kreditnim i akcijskim linijama za privatni sektor.

Da li očekujete da će 1,25 milijardi američkih dolara biti sakupljeno na Donatorskoj konferenciji?

Trenutno nemamo podatke o ponudama donatora i nećemo ih znati do početka konferencije. Ipak, jasno je da postoji snažna želja donatora da pruže podršku Jugoslaviji i veliki broj njih će to i učiniti.

Da li će još sredstava biti potrebno za Program za ekonomski oporavak i tranziciju posle Donatorske konferencije?

Da. Očekuje se da je za Program za ekonomski oporavak i tranziciju u periodu od četiri godine potrebno ukupno 3,9 milijardi dolara. Planiramo da svake godine organizujemo donatorske konferencije u pokušaju da sakupimo ovu sumu kao podršku Jugoslaviji.

Da li su humanitarne potrebe uključene u Program za ekonomski oporavak i tranziciju?

Strogo uzev, humanitarne potrebe nisu uključene u Program jer veći deo takvih izdataka nije uključen u Vladin program troškova. Jugoslavija ima velike humanitarne potrebe koje su koordinisane sa Kancelarijom za koordinaciju humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija i koje su dobile veliku pomoć brojnih donatora. Međutim, humanitarne potrebe i Program za ekonomski oporavak i tranziciju se preklapaju u nekim oblastima kao što je hitna isplata socijalne zaštite za koju Vlada nema sredstva. U tom smislu, određene humanitarne potrebe mogu biti smatrane delom ovog Programa.

U čemu se razlikuju podaci Programa za ekonomski oporavak i tranziciju i podaci o kojima govore Vlada Srbije i Vlada Crne Gore?

Program za ekonomski oporavak i tranziciju, koji je sastavljen u saradnji sa saveznim i republičkim vlastima, je zvanični program za koji je zatražena pomoć donatora. Dokumenta srpskih i crnogorskih vlasti odnose se na detaljne projekte koji se mogu uklopiti u Program. Ova dva niza dokumenata su dosledna i veoma čvrsto povezana.

Da li svaka zainteresovana strana može prisustvovati sastanku i kako će javnost imati pristup informacijama u vezi sa konferencijom?

Sastanku mogu prisustvovati samo zvanični donatori (vlade i međunarodne agencije) zbog poverljivosti procesa. Svi rezultati će biti objavljeni na internet sajtu Evropske komisije i Svetske banke www.seerecon.org onda kad nas odgovarajuće vlade i organizacije ovlaste da to uradimo. Ovo obično prethodi objavljivanju relevantnih podataka u kratkom vremenskom periodu nakon završetka Donatorske konferencije. Transparentnost ovog procesa je povećana korišćenjem internet sajta sa širokim pristupom i očekujemo da nastavimo ovim putem.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu