www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Milošević izručen Hagu!
29. jun 2001.



Beograd 28. juni 2001. godine - Bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević isporučen je danas Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, saopštio je novinarima portparol premijera Srbije Nemanja Kolesar na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, kojoj su, pored premijera i većine članova Vlade Srbije, prisustvovali i neki članovi Savezne vlade.

Novinarima se prvo obratio predsednik srpske Vlade Zoran Đinđić saopštavajući da je Vlada Srbije donela odluku o saradnji sa Haškim tribunalom, uprkos odluci Ustavnom suda Jugoslavije o suspenziji Uredbe o saradnji sa Međunarodnim sudom. Odluka je odmah stupila na snagu i nadležni organi pristupili su njenom izvršavanju, reako je Đinđić.

- Vlada Srbije donela je odluku na osnovu člana 90 tačke 2 i člana 135 stava 2 Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 16 Ustava Savezne Republike Jugoslavije o izvršavanju međunarodnih obaveza i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava o radu Međunarodnog suda za krivično gonjenje osoba odgovornih za zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području bivše Jugoslavije od 1991. godine. Vlada će postupati po proceduri koja je određena Statutom i Pravilnikom o postupku i dokazima tog suda - rekao je Đinđić naglašavajući da ova odluka Vlade Srbije stupa na snagu odmah po objavljivanju u Službenom glasniku.

- Službeni glasnik broj 37 štampan je po završetku sednice, tako da je Odluka već stupila na snagu - istakao je premijer Srbije.

Navodeći razloge za ovakav čin Vlade Srbije, Đinđić je izdvojio tri stvari. Prvu, odluku Ustvanog suda Jugoslavije koju je proglasio ništavnom zbog njegovih članova. Ova odluka na neodeđeno vreme dovodi u pitanje saradnju naše zemlje sa Hagom, rekao je Đinđić. Kao drugi razlog navedena je Donatorska konferencija i opravdan strah da dan pred njen početak veliki broj donatora ne odustane od pomoći.

- Treći razlog, ali mislim i najvazniji, jeste budućnost Srbije i ovog naroda, koja je nekim poslednjim odlukama ugrožena - istakao je premijer.

- Zato smo se opredelili za član 135 Ustava Srbije, koji predviđa da u slučaju kada savezni organi ne izvršavaju svoje obaveze ili ugrožavaju neku od federalnih jedinica, Srbija ima pravo da preuzme savezne nadležnosti- rekao je Đinđić.

Sednici Vlade prisustvovalo je 15 članova, a od tog broja 14 je glasalo za ovaj predlog. Svoj glas ovakvoj odluci dali su predsednik Zoran Đinđić, potpredsednici Jožef Kasa, Dušan Mihajlović, Zzarko Korać, Momčilo Perišić, Nebojša Ccović, ministri Vladan Batić, Dragan Veselinov, Dragoslav Ssumarac, Vlahović, Slobodan Milosavljević, Dragan Milovanović, Vojislav Milovanović, Dragan Domazet, a jedino je ministar Obren Joksimović bio protiv. Pored njih svoju pismenu saglasnost su dali i ministri Božidar Đelić, Goran Novaković, Gašo Knežević, Marija Rašeta Vukosavljević, Gordana Matković, Branislav Lečić, Goran Pitić. Sednici su prisustvovali i savezni ministri sporta Vojislav Andrić, unutrašnjih poslova Zoran Živković, za nacionalne manjine Rasim Ljajić, kao i Boris Tadić, ministar telekomunikacija.

Odluku republičke vlade o saradnji sa Međunarodnim tribunalom pismeno su odobrili i Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova, Momčilo Grubač, savezni ministar pravde, Saša Vitašević, savezni ministar poljoprivrede .

- Nadležni organi Republike Srbije otpočeli su sa izvršavanjem ove odluke- ovom rečenicom premijer Đinđić je, neželeći da odgovara na novinarska pitanja, završio konferenciju za novinare.

Posle ovoga portparol premijera Srbije, Nemanja Kolesar saopštio je informaciju da je Milošević predat Međunarodnom tribunalu u Hagu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu