www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Labus pozvao donatore da ulažu u budućnost SRJ
29. jun 2001.

Miroljub Labus
Miroljub Labus
Brisel, 29. jun 2001. (Beta) - Potpredsednik Savezne vlade i šef jugoslovenske delegacije na Donatorskoj konferenciji za SRJ Miroljub Labus pozvao je danas donatore iz 45 zemalja i predstavnike 27 međunarodnih organizacija da izdvajanjem očekivanih 1,25 milijardi dolara obezbede sredstava za projekte oporavka i demokratizacije SRJ

- Investirajte u budućnost, jer će to postaviti temelje za mir i stabilnost u SRJ i u zemljama regiona. Očekujemo da će naš program reformi privući značajnu podršku međunarodne zajednice - rekao je Labus na otvaranju Donatorske konferencije za SRJ u Briselu.

On je ukazao da je SRJ usred vrlo složenog procesa promene skoro celog političkog i ekonomskog sistema i istakao da je ona rešena da raskine s prošlošću i kroz sedam do deset godina uđe u članstvo Evropske unije posle dramatične decenije ekonomskog propadanja, izolacije i sankcija.

Labus je rekao da su reformske snage u Jugoslaviji i bez sopstvenih finansijskih sredstava za prebrođavanje teških socijalnih troškova tranzicije pokrenule reforme s ciljem da se krene "bržim putem u Evropu".

- To znači da je SRJ snažno opredeljena da sprovede proces stabilizacije i asocijacije s Evropskoj unijom, za regionalnu saradnju uz ukidanje granica za trgovinu. Uspešno su rešeni bezbednosni problemi na jugu Srbije, a moguća je i buduća saradnja s NATO-om kroz Partnerstvo za mir - istakao je Labus, dodajući da su vlasti u Beogradu rešene da sarađuju s Haškim sudom, naglasivši da se ispostavilo da je to "slozeno pitanje koje će zahtevati znatne napore i dobru volju obe strane".

Visoki zvaničnik Evropske unije Ketrin Dej (Catherine Day) je u uvodnom govoru podvukla da "međunarodna zajednica želi da SR Jugoslavija povrati stabilnost i rast.

- Mi Jugoslaviju i njene susede vidimo kao potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji - dodala je Ketrin Dej, naglasivši da su Evropska unija i njene članice rešene da "politički i ekonomski" pruže podršku programu tranzicije i reformi u SRJ.

Ketrin Dej je dodala da se, osim 1,25 milijardi dolara u ovoj godini, očekuje i prikupljanje oko četiri milijarde dolara za oporavak SRJ u naredne tri, četiri godine.

Potpredsednik Svetske banke Johanes Lin (Johannes Linn) je podvukao da će odsad SRJ "postati jedan od ključnih elemenata ekonomskog preobražaja celog područja", dodajući da Jugoslavija treba da krene putem trajnog privrednog rasta i da otvori put za obnovu i tranziciju. Međunarodna zajednica, dodao je, treba da se uključi u davanje finansijske podrške Jugoslaviji pod pravim uslovima, kao i u opraštanje spoljnih dugova.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus je rekao da je uloganje u budućnost mnogo bolje opredeljenje nego plaćati troškove predvidivih nestabilnosti i štete.

On je skrenuo pažnju i na činjenicu da je Jugoslavija suočena i sa problemima tranzicije i posledicama NATO bombardovanja, uz teškoće nasleđene "zbog decenije ratova, dramatične političke nestabilnosti, ekonomskog propadanja, sankcija, lošeg upravljanja i korupcije".

- Jugoslavije ne želi da postane zavisna od spoljne pomoći. Mi želimo da postanemo samoodrživa zemlja, koja će uživati koristi direktnog privatnog ulaganja i međunarodne trgovine - zaključio je potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu