www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

PREDHODNA REAGOVANJA IZ ZEMLJE
29. jun 2001.



Srpski Premijer Zoran Đinđić: Za ideale zemaljske, a ne nebeske Srbije

BEOGRAD, 28. juna 2001. (Beta) - Premijer Srbije izjavio je večeras da je Vlada Srbije bila prinuđena da donese odluku o izručenju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu kako bi zaštitila interese Srbije.

"Prekidanje saradnje sa Haškim tribunalu i odlaganje te saradnje imalo bi nesagledive negativne posledice za sadašnjost i budućnost naše zemlje", rekao je Đinđić u obraćanju javnosti preko Radio-televizije Srbije.

On je zamolio građane Srbije za razumevanje za današnju, kako je rekao, "tešku, ali jedinu ispravnu odluku".

"Pre ravno 12 godina, na isti ovaj dan, na jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan, Slobodan Milošević je pozvao naš narod da ostvaruje ono što je on nazvao idealima nebeske Srbije. To je dovelo do 12 godina ratova, katastrofa i propadanja naše zemlje. Vlada Srbije obavezala se danas da sprovodi ideale zemaljske Srbije, ne toliko zbog nas i naših roditelja, već zbog naše dece. U ovoj odluci mi spasavamo budućnost naše dece", rekao je Đinđić.

Premijer Srbije je rekao da su demokratske vlasti u SRJ i Srbiji pre četiri meseca donele odluku o saradnji sa sudom u Hagu, smatrajući je "mesto naše zemlje u međunarodnoj zajednici, ali da to mesto podrazumeva ispunjavanje naših obaveza, kao i ostvarenje naših prava".

"Smatrali smo da bi donošenjem saveznog zakona o saradnji sa Hagom na najbolji način pravno ta bila regulisana ta saradnja. Zbog teškoća sa našim koalicionim partnerima u Saveznoj vladi nismo uspeli da se dogovorimo o saveznom zakonu. Očigledno naše savezne institucije, koje još nisu reformisane, nisu u potpunosti u stanju da u svakoj kritičnoj situaciji shvate i sprovode interese obe federalne jedinice SRJ", rekao je Đinđić.

Koštunica nije obavešten o izručenju

BEOGRAD, 28. jula 2001. (Beta) - Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica nije obavešten o prebacivanju bivšeg jugoslovenskog predsendika Slobodana Miloševića u Hag, rekli su agenciji Beta izvori u Koštunicinom kabinetu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu