www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Milošević će biti pod 24-časovnim nadzorom
28. jun 2001.



HAG, 28. juna 2001. (Beta-AFP) - Pritvorske jedinice Haškog tribunala, gde će bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević biti pritvoren, predstavljaju zatvor visoke bezbednosti, odakle nijedan zatvorenik nije pobegao i u kome je zabeleženo jedno samoubistvo od njegove izgradnje 1994. godine.

Milošević će, kao i svih 38 zatvorenika u SHeveningenu, imati individualnu ćeliju sa tušem, toaletom, lavaboom, aparatom za kafu.

U ćeliji su i sto, orman za garderobu, police za knjige, televizor, radio i krevet, objasnio je šef bezbeđenja pritvorskih jedinica u SHeveningenu Timoti Mek Faden.

On je rekao da su "uslovi u ustanovi takvi da ih ne treba popravljati zbog Miloševića", ponavljajući reči Karle del Ponte da je "sve spremno" za prijem bivšeg jugoslovenskog predsednika.

Po dolasku u pritvor u Ševeningenu, kao i svi novi zatvorenici, Milošević će biti pod 24-časovnim nadžorom koji je omogućen sistemom kamera, a čuvar će svakih 20 minuta obilaziti njegovu ćeliju.

Milošević će moći da koristi sale za vežbanje i biblioteku, moći će da pohađa i kurs jezika ili zanatski kurs, a ukoliko želi, biće mu omogućena i "duhovna pomoć".

Međutim, isključena je mogućnost da će mu biti obezbeđen poseban komfor ili drugačiji status.

U Ševeningenu samo bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić ima veću ćeliju, pošto je jedina žena u zatvoru.

Jedina razlika bi, u slučaju zahteva tužioca, mogla biti rigorozniji režim izolacije Miloševića, kako bi se sprečilo uticanje na svedoke.

U blizini Severnog mora, u kvartu Ševeningen, pritvorska jedinica Haškog tribunala izgrađena je 1994. godine, a njeno funkcionisanje godišnje košta devet miliona guldena (4,1 milion evra).

U pritvorskim jedinicama ima 73 zaposlenih, od čega je oko 50 članova obezbeđenja, a tu je i psihijatar.

Putem kamera omogućen je stalni nadzor pritvorenih, a jedino samoubistvo izvršio je Hrvat Slavko Dokmanović, koji se obesio u junu 1998. godine.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu