www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

REAGOVANJA IZ SVETA
28. jun 2001.



Putin kritikuje, a Širak hvali izručenje Miloševića

MOSKVA, 2. jula (Tanjug) - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi da je izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu dovela do destabilizacije situacije u Jugoslaviji. "Destabilizovana je Jugoslavija, destabilizovan je sam predsednik Vojislav Koštunica, a zemlja je dovedena na ivicu novog raspada", rekao je Putin na zajedničkoj pres-konferenciji, posle razgovora sa predsednikom Francuske Žakom Širakom.

U tom smislu, Putin je izrazio sumnju da će izručenje Miloševića doprineti i uspostavljanju stabilnosti na Balkanu. "Neophodno je polaziti od toga kakve ciljeve postavljamo. Mi želimo stabilan, predvidiv, demokratski razvoj u regionu", rekao je Putin. Zlo, nastavio je on, "mora da bude kažnjeno", ali ne treba delovati "kao slon u staklarskoj radnji", nego "pažljivo i civilizovano stremiti ciljevima koje postavlja međunarodna zajednica".

Naglašavajući da ne želi da nastupa "ni kao tužilac, ni kao advokat", ruski predsednik je podsetio da je Haški tribunal formiran za vreme krize u Bosni i Hercegovini, kad tamo "faktički nisu funkcionisali" nacionalni organi pravosuđa. A u Srbiji, nastavio je Putin, u poslednje je vreme došlo do suštinskih izmena i predsednik SRJ Koštunica je demokratski izabran. "I šta, da li mi to ne verujemo Koštunici, da li postavljamo zadatak da se taj političar uzdrma", upitao je Putin i odmah sam odgovorio: "ne, ne i ne".

Širak je, međutim, izjavio da "Francuska može da se ponosi" povodom izručenja Miloševića Haškom tribunalu. Saopštavajući da tokom dvodnevnih razgovora sa Putinom nije bilo reči o Miloševiću, francuski predsednik je dodao da smatra da je "pravo trijumfovalo nad bezakonjem, a pravda nad tiranijom". "Taj primer sprečava da se ponovi ono što se događalo u Jugoslaviji", rekao je Širak.

Šefovi diplomatija zemalja bivših jugoslovenskih republika pozdravili izručenje

Beč, 29. juna 2001. (Beta) - Šefovi diplomatija zemalja nastalih raspadom SFRJ pozdravili su danas izručenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Tribunalu u Hagu.

Ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel ocenio je da će izručenje imati "veoma pozitivan uticaj na stabilnost regiona".

"Loše vreme je gotovo, dobar period je počeo", ocenio je Rupel na konferencij za novinare u Beču nakon potpisivanja sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

U izjavi novinarima, Rupel je ponovio da je nakon izručenja Miloševića, Slovenija spremna da SR Jugoslaviji savetima i iskustvom pomogne na putu ka evroatlanskoj integraciji.

Njegov kolega iz Bosne i Hercegovine (BiH), Zlatko Lagumdžija rekao je da izručenje Miloševića dokazuje da na Balkanu nema nevinih ili krivih naroda, već je reč samo pojedincima.

"Vrlo je dobar znak što je velika ajkula otišla iz ovog našeg balkanskog bazena, ali su pirane još uvek tu", rekao je Lagumdžija.

Hrvatski ministar inostranih poslova Tonino Picula ocenio je u izjavi novinarima da je izručenje bivšeg predsednika Miloševića dobro za Jugoslaviju, jer je na taj način jasno stavila do znanja da je privržena priključenju međunarodnoj zajednici.

"Izručenjem Miloševića pokazano je da je utvrđivanje individualne krivice pravi pristup i da počionioci zločina u lokalnim ratovima više neće moći da se kriju iza lokalnih zakona. Ovo je veoma važno i za žrtve Miloševićevog državnog terorizma", naglasio je Picula, istakavši da je to nova šansa koja se otvorila i koju nove jugoslovenske vlasti treba da iskoriste.

Potpredsednik Makedonije Ilija Filipovski kazao je izjavi novinarima da je do izručenje Miloševića, "iako kasno, došlo u pravom trenutku za Makedoniju".

Buš pozdravio predaju Miloševića i obećao pomoć SRJ

VAŠINGTON, 28. juna 2001. (Beta-Rojters) - Američki predsednik Džordž Buš pozdravio je večeras odluku Vlade Srbije da bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića izruči Haškom tribunalu i obećao dalju podršku SAD reformskim naporima u Jugoslaviji.

U saopštenju koje je izdala Bela kuća, Buš je ocenio da izručenje Miloševića predstavlja poruku da će svi koji su Balkanu doneli "stragediju i siledžijstvo" biti privedeni odgovornosti.

Američki predsednik je kazao da su SAD spremne da pomognu Jugoslaviji na putu ka ekonomskim i demokratskim reformama.

"Aplaudiram današnjem transferu optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića u Haški tribunal. Taj veoma značajan korak od strane čelnika u Beogradu i jamči da će Miloševiću na koncu biti suđeno za njegove ratne, i zločine protiv čovečnosti", naveo je Buš u saopštenju.

Kofi Anan, generalni sekretar UN: Izručenje Miloševića pobeda pravde

Njujork, 29. juna 2001. (Beta-AFP) - Generalni sekretar UN Kofi Anan ocenio je da je izručenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Hagu pobeda pravde.

"Ovo je dan koji je malo ko zamišljao, ali kome su se mnogi nadali", izjavio je Anan.

"To je dan koji će se pamtiti, ne kao čin osvete već pravde. To je pobeda odgovornosti nad nekažnjenim delima", ocenio je on.

Anan je dodao da se nada da će ova čin doneti žrtvama ratova na Balkanu malu nadokandu što znaju da su odgovorni izručeni pravdi.

On je ocenio da za narod Jugoslavije ovaj dan predstavlja pravi raskid sa prošlošću i početak nove koegzistencije sa svim zemljama bivše Jugoslavije.

Evropska komisija pozdravila izručenje Miloševića

Brisel, 29. juna 2001. (Beta) - Evropska komisija pozdravila je izručenje bivšeg ugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

"Pozdravljan izručenje Miloševića Međunarodnom sudu u Hagu. Čestitam jugoslovenskim vlastima na načinu kako su ovo vodili. Uvek sam imao poverenja u srpsku demokratiju, i poslednji događaji su potvrdili moje poverenje", kaže se u pisanoj izjavi predsednika evropske komisije Romana Prodija.

Komesar za spoljašnje odnose Kris Paten čestitao je vlastima u Beogradu na njihovoj odluci da ispune međunarodne obaveze i prebace Miloševića u Hag.

"Srdačno čestitam vlastima u Beogradu na njihovoj odluci da ispune svoje međunarodne obaveze i izruče Miloševića Hagu", rekao je Paten.

"Najzad će se Milošević naći pred međunarodnim sudom. Najzad će žrtve balkanskih ratova imati šansu za pravdom. Najzad će narod Jugoslavije, i njihovi susedi, ostaviti nesreću koju je on stvorio", kaže se u saopštenju Evoprske komisije.

U Grčkoj neslaganje oko izručenja Miloševića

Atina, 29. juni 2001. godine - Jugoslovenskom ambasadoru u Atini Dušan Batakoviću uručeno je protestno pismo potpisano od strane 77 od ukupno 100 poslanika u grčkom parlamentu, u kojem predstavnici sve četiri parlamentarne stranke izražavaju svoje neslaganje sa izručivanjem bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, potvrđeno je za sajt Vlade Srbije (www.srbija-info.yu) u ambasadi naše zemlje u Atini.

U propratnom pismu grčkih parlamentaraca istaknuto je da je odluka o Miloševićevoj predaji Haškom sudu donesena pod političkim pritiskom, te da ovaj sud bivšem jugoslovenskom predsedniku ne može da pruži fer suđenje.

- Izručivanjem Miloševića narušavaju se međunarodni pravni principi - stoji u pismu potpisanom od strane predstavnika Pasoka, Nove demokratije, Komunističke partije Grčke i Koalicije Levice i Progresa.

Nakon obraćanja jugoslovenskom ambasadoru parlamentarni predstavnici su protestno pismo poslali i redakcijama grčkih medija koji su oštro kritikovali čin Miloševićevog izručenja.

Stotine Grka sinoć su protestovale ispred ambasada i generalnih konzulata SRJ i SAD u Atini i Solunu, a za večeras i sutra najavljeni su novi protesti.

Tim povodom oglasila se i grčka Vlada pozivajući građane, medije i političke partije da poštuju odluku Vlade Republike Srbije o predaji bivšeg predsednika, ističući da izručenje doprinosi normalizaciji stanja u SRJ i na Balkanu.

"Treba da poštujemo tu prijateljsku zemlju (SRJ) i da se ne mešamo u njene unutrašnje stvari. Treba da pustimo rukovodstvo Jugoslavije da povlači potrebne poteze i postigne cilj koji i mi želimo: da očuva političku stabilnost i normalan demokratski kurs", istakao je Vladin predstavnik Dimitris Repas.

Prema njegovim rečima, važno je da rukovodstvo Jugoslavije koje je zainteresovano za očuvanje političke stabilnosti, samo povlači poteze potrebne za postizanje tog cilja, jer su odnosi snaga krhki i jer je za demokratski kurs Jugoslavije veoma važna politička veličina za zbivanja u širem regionu".

Mesić zadovoljan posle izručenja Miloševića

ZAGREB, 28. juna (Tanjug) - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izrazio je danas zadovoljstvo povodom transfera Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, ističući da je on glavni krivac za seriju krvavih sukoba u regionu od početka devedesetih godina.

"Rekao sam mu još 1991. da ćemo naći ponovo pred sudom i zadovoljan sam što sam bio u pravu", izjavio je Mesić novinarima koji su zatražili njegov komentar. Slobodan Milošević je "glavni krivac za sve ratove koji su se odigrali u regionu", naglasio je Mesić.

Hrvatski predsednik je naveo takođe da je još 1991. upozorio Miloševića da će "naneti velike patnje svom narodu i da će ga Srbi izvesti pred sud". "Bio sam čak i brutalan i rekao mu da će ga Srbi obesiti", dodao je on.

Stjepan Mesić, koji je kao predstavnik Hrvatske u kolektivnom predsedništvu SFRJ bio poslednji predsednik Jugoslavije pre njenog raspada, od maja do decembra 1991. godine, izjavio je u više navrata da je spreman da svedoči na suđenju Miloševiću.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu