www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Reagovanja iz zemlje na hapšenje i suđenje Miloševiću
28. jun 2001.



Toma Fila: Miloševićevo istupanje konsekventno ranijim izjavama

BEOGRAD, 4. jula 2001. (Beta) - Doskorašnji branilac Slobodana Miloševića, advokat Toma Fila ocenio je juče kao "loše" izglede bivšeg predsednika SRJ da se odbrani pred Haškim tribunalom ako ne bude "izmenjen politički uticaj" na tužilaštvo Tribunala i ako Milošević ne promeni odluku da se samostalno brani.

Fila je agenciji Beta kazao da je tužilaštvo Tribunala "pod velikim političkim uticajem SAD i Velike Britanije" i da su Miloševićeve šanse da se odbrani "loše" ako taj uticaj ne bude izmenjen.

On je, međutim, rekao i da, kada je reč o političkom uticaju na sud, "slučaj nije takav" kao sa tužilaštvom.

Povodom Miloševićeve izjave da ne priznaje Haški tribunal, Fila je kazao da sa njom nije saglasan, jer već šest godina brani optužene pred Tribunalom.

On je kao "političko" ocenio današnje istupanje Miloševića pred Tribunalom, navodeći da je ono "konsekventno" njegovim izjavama da se "neće braniti i da neće advokate".

Fila je kazao i da je ranije predlagao da za Miloševićevu odbranu pred Tribunalom bude oformljen međunarodni tim uglednih advokata, stručnjaka za međunarodno pravo u kojem bi i sam učestvovao, ali da je Milošević odbio takav predlog.

"Mnogi misle da mogu da ga tamo odbrane, uglavnom oni koji još nisu branili optužene pred Tribunalom", kazao je Fila i dodao da ne zna "u kojoj su funkciji advokati koji su otišli u Hag".

Fila je dodao i da je okončana istraga koja je u Srbiji pokrenuta protiv Miloševića zbog finansijskih malverzacija, kao i da je bivšem predsedniku 1. jula istekao pritvor.

Đinđić: To je za nas završena stvar

BEOGRAD, 3. jula 2001. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić, komentarišući današnji nastup bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, kazao je danas da je to "završena stvar" i da zemlja treba da se "bavi nekim drugim stvarima".

"To je za nas završena stvar", rekao je Đinđić novinarima u Vladi Srbije, dodajući da je Milošević sada u nadležnosti Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu.

"Njegova stvar je kako će se ponašati ", odgovorio je premijer Srbije na pitanje da komentariše današnje prvo pojavljivanje Miloševića pred tim sudom.

Čović: Mučna slika koja potseća na naše muke

- Slika Slobodana Miloševića u Haškoj sudnici, koju smo jutros videli, zaista je mučna. Ali kada pomislite na njegove trenutne muke, trebalo bi se setiti svih naših muka poslednjih deset godina - prokomentarisao je potpredsednik Vlade Srbije dr Nebojša Čović prvo saslušanje bivšeg jugoslovenskog predsednika.

A odgovarajući na pitanje kako vidi Miloševićevo odbijanje da sarađuje sa Međunarodnim tribunalom, Čović je kratko rekao:

- To je njemu svojstven način komunikacije.

Izručenje nema veze sa donatorskom konferencijom

BEOGRAD, 29. juna 2001. (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je da izručenje Slobodana Milosevica Haškom tribunalu nema nikakve veze sa Donatorskom konferencijom za SRJ u Briselu.

Đinđić je Radiju B92 rekao da je jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu ranije obavestio šta će se dogoditi ukoliko Savezni ustavni sud stopira primenu uredbe o saradnji sa Hagom.

"Ja sam Koštunici u ponedeljak rekao da, ako Ustavni sud poništi odluku Savezne vlade, postoje dve opcije. Jedna je da ja podnesem ostavku i napustim mesto u Vladi, jer ne mogu da nosim odgovornost za sudbinu zemlje, a druga je da delujemo kao Vlada, to znaci da preuzmemo ingerencije na republičku vladu u skladu sa određenim ustavnim ovlašćenjima koje Ustav Srbije pruža", rekao je on.

Prema Đinđićevim rečima, u njegovom telefonskom razgovoru sa Koštunicom "ostalo je u vazduhu da mora da se sarađuje s Hagom i da svako drugo rešenje vodi u propast, najpre raspadu Savezne vlade, jer iz nje izlaze clanovi DOS-a, zatim vodi raspadu republičke vlade, vodi krizi na saveznom i republičkom nivou, a zatim izolaciji i krizi naše zemlje".

"Odlukom Saveznog ustavnog suda prakticno je bilo jasno da će republička vlada preuzeti odgovornost na sebe", kazao je Đinđić i dodao da o predaji Miloševića "niko nije bio specijalno obavešten".

"Pozvali smo predstavnike Demokratske stranke Srbije na sastanak u sredu, na kojem je ta odluka doneta. Oni nisu došli, predstavnik vlade iz DŠ-a je bio prisutan, on je glasao protiv. Bilo je jasno šta odluka Vlade znači, čekalo se objavljivanje u Službenom glasniku i razne druge formalnosti, od odluke do izvršenja izručenja prošla su tri sata i svako je mogao da ima informacije ako je želeo da ih ima", rekao je Đinđić.

On je rekao da ne očekuje da će DŠ izaći iz DOS-a zbog predaje Slobodana Miloševića Hagu. To bi, prema njegovim rečima, bilo potpuno besmisleno.

Upitan da li odluka Vlade Srbije označava i raspad Jugoslavije, Đinđić je odgovorio da bi "raspad savezne države usledio da ovo nije urađeno, jer bi zemlja najpre bila u međunarodnoj izolaciji, a zatim ne bi bilo Savezne vlade jer bi naš deo vlade izasao".

"Ono sto SNP može da uradi je da napravi koaliciju sa svojim starim partnerima, pa da vidi kako će da vodi državu", rekao je on.

"Mi se zalažemo za reformu savezne drzave, ako žele da učestvuju u tome dobro su došli, ako ne žele, to onda treba otvoreno da kažu. Na njima je da se opredele da li su za zajedničku državu ili su za svoje partijske interese na štetu Srbije i zajedničke drzave", rekao je Đinđić.

Vojislav Koštunica, predsednik SRJ: Predaja Miloševića nije ustavna i zakonita

Beograd, 29. juna 2001. (Beta) - Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica, predaju Miloševića Haskom tribunalu sinoć je okarakterisao kao nezakonitu i protiv ustavnu.

"Izručenje bivšeg predsednika SRJ Haškom tribunalu, kao i prethodno izručenje Milomira Stakića, ne mogu se smatrati zakonitim i ustavnim. Savezni ustavni sud je danas doneo privremenu meru suspenzije uredbe o saradnji sa Hagom do konačne odluke ustavnosti tog dokumenta i, da je bilo elementarnog uvažavanja pravne procedure, ta mera je morala biti ispoštovana. Ovo se može protumačiti kao ozbiljno ugrožavanje ustavnog poretka zemlje. Pravna država, koja nije bila programski cilj samo DŠ, nego i celog DOS-a, ne može se graditi na nepravdu".

Koštunica je naglasio da je iz arsenala Miloševićeve politike, "koja je bila zaista pogubna po državu i narod, sada su preuzeti i oživljeni upravo njeni najnedemokratskiji elementi - bezakonje i povlačenje ishitrenih i ponižavajućih poteza koje niko u međunarodnoj zajednici nije ni tražio, bar ne izričito".

"Saradnja sa Haškim tribunalom, svakako nužna, svedena je na puko izručivanje optuženih, bez ikakve zaštite građana i, konačno, zaštite interesa same države. Sve je pokušano, sve je predlagano - da se saveznim zakonom, ili saveznim i republičkim zakonom, samo republičkim zakonom, zatim uredbom Savezne vlade, reguliše teško pitanje naše saradnje sa tribunalom... Sve je to, međutim, ustuknulo pred najdireknijim ogrešenjem o pravo, a svaki pokušaj da se ta saradnja reguliše pravno, kako bi bila i zaštita naših državljana, potpuno je obesmišljena. Da stvar bude gora, udarac nanet vladavini prava, nanet je istovremeno i saveznoj državi. Tome je, svojom nespremnošću za saradnju, nažalost doprineo i SNP", istakao je Koštunica.

Na kraju pismenog obraćanja predsednik SRJ rekao je da: "Sada se moramo bez oklevanja, ali hladne glave, suočiti sa posledicama ovakvih poteza i sprečiti ono najgore: da ti potezi ozbiljno ugroze ovu zemlju, njene građane, ali i već narušen mir u našem regionu. Učiniću sve što je u mojoj moći da se to najgore spreči i da se očuvaju jedinstvo države i interesi njenih građana, kao i da se sve ono dobro što je dosad postignuto u saradnji sa međunarodnom zajednicom nastavi na zdravim međunarodnopravnim osnovama".

Stranke DOS podržale odluku vlade

BEOGRAD, 28. juna 2001. (Beta) - Stranke vladajuće koalicije DOS izražavaju punu podršku današnjoj odluci Vlade Srbije o izručivanju bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Socijaldemokratska unija (SDU), čiji je lider potpredsednik vlade Žarko Korać, ocenila je da je odluka rukovodstva Republike bila "veoma odgovorna" i da je njome "ostvaren jedan od vitalnih interesa srpskog naroda i građana Srbije, a to je saradnja sa međunarodnom zajednicom radi utvrđivanja pojedinačne odgovornosti za ratne zločine".

"Ova odluka je bila nužna radi daljeg procesa demokratizacije, ekonomskih reformi i opšteg boljitka u Srbiji. Izručenje Slobodana Miloševića simbolično se desilo na Vidovdan, 12 godina nakon govora na Gazimestanu kada je počela ratna avantura srpskih nacionalista. Smatramo da je ovim činom završen jedan krvavi i nepravedni period u istoriji srpskog naroda", navodi se u saopštenju SDU.

Ta stranka je izrazila nadu da će sve političke opcije "razumeti nužnost i značaj ovog postupka Vlade Srbije".

"U ovom trenutku potrebno je sačuvati mir i red u našoj republici i apelujemo na sve političke partije u okviru DOS-a da sačuvaju jedinstvo naše koalicije radi budućnosti Srbije", navodi se u saopštenju SDU.

"Nova Srbija, na čijem čelu je Velimir Ilić, izražava apsolutnu podršku odluci koju je donela Vlada Srbije svesna istorijske uloge i odgovornosti koja joj pripada. Verujemo da je to jedna od odluka koja će bitno uticati na budućnost i opstanak Srbije", navodi se u saopštenju beogradske kancelarije Nove Srbije.

Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS: Nemamo potvrdu o izručenju

Beograd, 28. juna 2001. (Beta) - Generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković rekao je večeras da ta partija "nema potvrdu da je započeo proces izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu".

Na konferenciji za novinare, Anđelković je rekao da je upravnik Centralnog zatvora "rekao da niko nije izručen iz zatvora". On je kazao da su čelnicima SPS-a takvu informaciju preneli Miloševićevi branioci koji su razgovarali sa upravnikom CZ-a.

Anđelković je rekao da su čelnici SPS-a čitavo poslepodne pokušavali da stupe u kontakt sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, ali da to nisu uspeli.

On je rekao i da SPS neće reagovati na informaciju da je započeo proces izručenja, dok to ne bude zvanično potvrđeno u SPS-u.

Anđelković je ocenio da bi eventualno započinjanje procesa izručenja jugoslovenskih državljana bilo protivno Ustavu i da bi to bio "znak da u zemlji ne važe Ustav i državni dokumenti".

On je ocenio da će to značiti i raspad kaolicije Socijalističke narodne partije (SNP) i DOS-a, "čime će biti doveden u pitanje opstanak savezne države".

Anđelković je ocenio da je odluka Vlade Srbije da Statut Haškog tribunala bude primenjen uprkos odluci Saveznog ustavnog suda o suspenziji Uredbe o saradnji sa Haškim tribunalom nešto što se "verovatno prvi put dešava bilo gde (u svetu)".

O odluci SUS Anđelković je kazao da je "u skladu sa normalnom demokratskom procedurom" kada bi primena Uredbe imala "nesagledive posledice koje se ne mogu ispraviti".

Upitan šta će SPS činiti u slučaju da je Miloševićevo izručenje započelo, potpredsednik SPS-a Ivica Dačić kazao je da bi takva odluka bila "direktno kršenje Ustava", kao i da će se SPS protiv nje boriti "svim političkim sredstvima".

Radikali optužuju DOS za jedan od najvećih zločina

BEOGRAD, 28. juna 2001. (Beta) - Srpska radikalna stranka okarakterisala je danas predaju bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu kao "jedan od najtežih kriminalnih akata u srpskoj istoriji".

"Gusarski i banditski, onako kako to jedino rade čelnici DOS-ovog režima, predvođeni vrhovnim banditom Vojislavom Koštunicom, pokušavaju da unište srpsko nacionalno ime, ponos, čast i državu srpskog naroda", navodi se u saopštenju SRS.

Ta partija je ocenila da je DOS "najveće poniženje srpskom narodu želeo da počini time što je Slobodana MIloševića isporučio na dan Svetog Vida, jednog od najvećih srpskih praznika".

SRS je saopštila da će o narednim političkim potezima "protiv zločinačkog i kolonijalnog režima" blagovremeno obavestiti narod.

Predrag Bulatović, predsednik SNP: Kraj koalicije na sveznom nivou

Predsednik Socijalisticke narodne partije Crne Gore Predrag Bulatovic izjavio je da će izručenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevića Haškom tribunalu ubrzati kraj vladajuće koalicije na saveznom nivou.

"Ostaćemo čvrsti u svom stavu. To je kraj koalicije", rekao je Bulatovic Rojtersu u Podgorici. "Posle ovoga vise nema razgovora s DOS ", poručio je Bulatović, javlja Fonet.

Demokratska partija socijalista: Milošević na Vidovdan uzleteo i sleteo

PODGORICA, 28. juna 2001. (Beta) - Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Igor Lukšić rekao je večeras da se danas, na Vidovdan, simbolično okončava "politička odiseja" bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

"Na Vidovdan 28. juna 1989. godine Milošević je helikopterom sleteo na Gazimestan i time počeo vladavinu u kojoj je bilo puno nesreća. Danas je on poleteo za Hag i time se zaključujue njegova politička odiseja," izjavio je Lukšić novinarima u crnogorskom parlamentu.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu