www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Povećano interesovanje donatora za briselsku konferenciju
28. jun 2001.



BEOGRAD, 28. juna 2001. (Beta) - Povećano je interesovanje donatora za učešće na sutrašnjoj Donatorskoj konferenciji za SRJ otkako su SAD potvrdile svoje učešće na tom skupu u Briselu, rečeno je danas novinarima na brifingu u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove.

U Briselu je saopšteno da se prvobitno najavljen broj od 200 donatora popeo na 270 i da će neki potencijalni donatori čak biti odbijeni, jer se interesovanje za finansijsko ulaganje u SRJ znatno povećalo nakon odluke SAD da učestvuju na sutrašnjoj konferenciji, iako je ono uslovljeno daljom saradnjom SRJ sa Haškim tribunalom, rečeno je u SMIP-u.

Pomoćnik saveznog ministra inostranih poslova Jelica Minić je navela da donatori izražavaju veliki optimizam u pogledu sutrašnje konferencije i da postoje procene da će možda biti premašena planirana suma od 1,3 milijarde dolara.

Procene su donatora da će procesi privrednog i društvenog oporakva SRJ vrlo brzo zapopčeti, dodala je ona. Prema rečima Minićeve, sutrašnja Donatorska konferencija je tek početak procesa privrednog oporavka SRJ, jer u oktobru predstoji nova Regionalna donatorska konferencija.

Tu treba da sarađujemo sa našim susedima na projektima na obnovi infrastrukture, puteva i ostalih vidova transporta u regionu, napomenula je Minićeva i dodala da će od uspešnosti te saradnje zavisiti proces uključivanja regiona u evropske integracije.

U Beogradu su danas u toku razgovori sa ekspertima iz Hrvatske i Rumunije oko izgradnje planiranog naftovoda Konstanca-Omisalj, rekla je pomoćnik šefa jugoslovenske diplomatije i precizirala da su ti razgovori deo priprema za regionalnu donatorsku konferenciju.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu