www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Zvanična potvrda američkog učešća
28. jun 2001.

SAD učestvuju na Donatorskoj konferenciji
SAD učestvuju na Donatorskoj konferenciji
Beograd, 28. juna - Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kolin Pauel odlučio je da ta zemlja učestvuje na donatorskoj konferenciji Evropske komisije i Svetske banke za Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), koja će se održati 29. juna u Briselu, saopštila je ambasada SAD u SRJ.

Kolin Pauel je doneo ovu odluku posle telefonskog razgovora sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem, saopštio je portparol Stejt departmenta Filip Riker.

"Premijer Đinđić nam je pružio uveravanja da je vlada Srbije rešena da udovolji svojim međunarodnim obavezama i da Miloševića izruči u Hag u najkraćem mogućem roku", izjavio je Riker juče novinarima, a prenosi Glas Amerike.

U saopštenju ambasade SAD u SRJ, dostavljenom Tanjugu, navodi se da je učešće SAD "omogućeno nedavnim merama koje su preduzele jugoslovenska i srpska vlada radi ispunjavanja obaveza Beograda ka punoj saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i spremnošću Beograda da prebaci osumnjičene ratne zločince u Hag i ispuni sve pravne obaveze prema Tribunalu".

"Svojim učešćem na konferenciji SAD izražavaju svoju jaku podršku izgradnji demokratije i naprednog društva u SRJ, a takođe i podršku za prevazilaženje ostavštine (bivšeg predsednika) Slobodana Miloševicća", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podržava i "čvrsta rešenost jugoslovenskih vlasti da sprovedu ekonomsku reformu" i dodaje se da će "pružanje obećane pomoci Sjedinjenih Država na konferenciji" zavisiti "od daljih koraka Jugoslavije ka punoj saradnji sa Haškim tribunalom".

Ambasada SAD u Beogradu navodi da će delegaciju te zemlje na donatorskoj konferenciji predvoditi ambasador Leri Naper.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu