www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Strategija Vlade Srbije za Donatorsku konferenciju
24. jun 2001.



Na Donatorskoj konferenciji za SRJ, koja će se održati 29. juna 2001. godine u Briselu, Vlada Republike Srbije će predstaviti Dokument, koji se sastoji iz tri dela.

Prvi deo Dokumenta predstavlja analizu trenutnog stanja u Srbiji i sadrži predloge pravaca reformi kojima bi se to stanje popravilo. Reforme koje bi trebalo da se sprovedu u naredne dve godine su predviĆene u oblastima pravnog sistema, finansija, socijalne politike, poreskog sistema, državne uprave i razvoja tržišta i tržišnih institucija. Ovaj deo dokumenta uradio je stručni tim, koje je okupilo Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom.

U Drugom delu dokumenta su predstavljene sektorske strategije. Svih 17 ministarstava Vlade Republike Srbije su na osnovu preseka trenutnog stanja, sa;inila strategije sektora koji su u njihovoj nadleĐnosti, kao i projekte čijom se realizacijom ostvaruje predložena strategija. Neki od tih projekata imaju visok prioritet, a neki mogu biti realizovani u dužem vremenskom periodu.

Treći deo sadrži detaljan prikaz prioritetnih projekata, za čiju realizaciju su potrebne donacije, sa kompletnom projektnom dokumentacijom.

Dokument je plod višemesečne komunikacije svih resornih ministarstava Vlade Republike Srbije sa Odeljenjem za koordinaciju pomoći i razvoj pri Ministarstvu za ekonomske veze sa inostranstvom. Ovo Odeljenje je potom napravilo selekciju dostavljenih projekata, prilagodilo tražene iznose ukupnoj vrednosti donacija koje se očekuju na konferenciji i prerađene projekte predalo Nadžornom komitetu (Steering committee), u čiji sastav ulaze ministri u Vladi Srbije na čelu sa premijerom, koji su doneli konačne odluke o strukturi i sadržaju dokumenta.

Prilikom određivanja prioriteta koji će biti predstavljeni na Donatorskoj konferenciji, Vlada je nastojala da se oni odrede tako da se efekti donacija osete u što kraćem roku, i da ih oseti što ve'i broj ljudi. Tim kriterijumom se stiglo i do najbitnijih projekata koji su označeni kao "top prioriteti".

U Ministarstvo za ekonomske veze sa inostranstvom je pristigao veliki broj projekata za Donatorsku konferenciju. Ukupna vrednost, odnosno, suma koja je tražena i od strane ministarstva, ali i pojedinaca i privatnih kompanija (koji nikako ne mogu da budu predmet donatorske konferencije) iznosila je 12 milijardi dolara. Projekti su pregledani i utvrđena je lista prioriteta.

U listi prioriteta, na prvom mestu se nalaze projekti iz oblasti socijalne zažtite. Akcenat se stavlja na onaj deo stanovništva, koji će biti direktno pogođen ekonomskim reformama u našoj zemlji i promenama cena elektricne energije, telefonskih impulsa i ostalih proizvoda kojima je uvecana cena, zbog dispariteta sa evropskim cenama. Ministarstvo za socijalna pitanja sačinilo je bazu podataka, koja je između ostalog sadrži i analizu stanja socijalno ugroženih kategorija, koja je urađena početkom ove godine. Njome je utrvđeno da u Srbiji živi oko 20.000 porodica, koje se nalaze van sistema socijalne zaštite, tako da će se ovim projektom tražiti i određena sredstva za te porodice. Osim njih tražiće se i pomoć i za penzionere i ostale ugrozene kategorije stanovnistva.

Drugi prioritet su donacije vezane za energetiku. One se odnose na sredstva koja su potrebna za uvoz struje, popravku i obezbeđivanje rezervnih delova za elektroenergetski sistem. Sto se tice sistema za daljinsko grejanje sredstva iz donacija ce prvenstveno biti namenjena za nabavku rezervnih delova.

Ostali prioriteti za koje ce se tražiti donacije su iz oblasti zdravstva, popravka putne mreže, revitalizacije zeleznica, izgradnja mostova "Sloboda" u Novom Sadu i u Ostružnici, kao i popravka i kompjuterizacija škola.

Republika Srbija na Donatorskoj konferenciji za SRJ za 2001. godinu može da očekuje oko milijardu dolara. Međutim, kako su određeni projekti u 2001. godini već počeli da se realizuju i to u vrednosti od oko pola milijarde dolara, to znači da Srbija u vidu "svežeg novca" može da očekuje 500 do 600 miliona dolara.

Paralelno sa dokumentom koji je naša Vlada pripremila za Donatorsku konferenciju i Svetska banka je uradila svoj Dokument. Prilikom izrade ova dva dokumenta, pazilo se da oni ne budu u suprotnosti, već da se međusobno dopunjuju, odnosno da predstavljaju pogled na istu stvar iz dva različita, ali komplementarna ugla.

Dokument ce na Donatorskoj konferenciji pored stampane verzije biti predstavljen i na CD-u na kome će se nalaziti lista svih projekata koji su uvaženi kao projekti od velikog značaja za Srbiju. Na njemu će u posebnom odeljku stajati i lista od oko 450 projekata, koja će biti predstavljena kratkim opisom resornih ministarastava koja su ih sačinila.

Treba naglasiti da mi taj novac nećemo dobiti odmah po završetku Donatorske konferencije. Posle nje, zapravo, donatori će još jednom pregledati sve prioritete, zatim će angazovati stručnjake da oni daju svoje procene. Novac može biti u našoj zemlji, za najmanje dva do tri meseca, od momenta kada stručnjaci započnu svoj posao.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu