www.srbija-info.yu/vesti  


Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Premijer obišao poplavljena područja u opštini Loznica
22. jun 2001.

Premijer Đinđić u razgovoru sa ugroženim stanovništvom
Premijer Đinđić u razgovoru sa ugroženim stanovništvom
Loznica, 22. juna 2001. godina - Predstavnici Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerom dr Zoranom Đinđićem, potpredsednikom Momčilom Perišiđem i ministrom poljoprivrede dr Draganom Veselinovim obišli su poplavljena područja u okolini Loznice.

Delegacija Vlade prvo je obišla varoš Lešnicu, u opštini Loznica, gde je oko 10.000 hektara najplodnije oranice pod vodom. Od toga, reka Jadar poplavila dve i po hiljade hektara zemljišta pod pšenicom. Voda je poplavila i oko 2400 kuća u ovom kraju.

Premijer Đinđić je nakon razgovora sa okupljenim meštanima, u čamcu, veslajući sam, obišao 25 porodica, čije su kuće pod vodom i koji nisu imali vremena da se evakuišu kada je reka juče počela da nadolazi.


Poplavljene ulice Ljubovije
(kliknite na sliku da je uvećate).

Po povratku, dr Đinđić je istakao da se meštani u poplavljenom području osećaju dobro, da imaju hranu za naredna dva dana, ali da im je struja isključena iz bezbednosnih razloga.

- Sa meštanima sam razgovarao i o opštem stanju u poljoprivredi, o cenama na tržištu i teškoćama da prodaju proizvode. Rekao sam im da već stižu kamioni sa prvom pomoći u hrani, koju je obezbedila Direkcija za robne rezerve - rekao je predsednik Vlade okupljenim stanovnicima Lešnice, naglašavajući da je formirana komisija za procenu štete, komisija za pomoć u građevinskom materijalu, ali da će biti teškoća pri sanaciji štete.

Premijer je potom posetio najveću zadrugu porodice Filipović, inače najveću u ovom kraju, koja je, takođe, juče, u roku od sat vremena, poplavljena. Šteta se procenjuje na oko 50.000 nemačkih maraka. A u razgovoru sa predstavnicima Kriznog štaba, predsednik Vlade je tražio izveštaj o šteti, tako da bi Vlada veće od ponedeljka mogla da uputi prvu pomoć.

Dr Đinđić je obišao most na Jadru, između Kozjaka i Gornjeg Dobrića, koji je vodena bujica potkopala, razgovarajući pri tom sa pripadnicima jedinica Vojske Jugogoslavije, angažovanim na sanaciji posledica od poplava. Delegacija srpske vlade bila je i na pruzi Loznica-Šabaca, koju je vodena bujica juče delimično porušila.

Đinđić najavio kontinuiranu pomoć ugroženima od poplava

Loznica, 22. juni - U poseti opštini Loznica premijer Đinđić upoznao se sa merama i stanjem u ovoj i drugim ugroženim opštinama.

Naime, u poplavama u slivu reka Jadar, Ždravija, Štira i Lesnička reka pored Loznice, nastradale su i opštine Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik i Šabac.

Čelnici opštine upoznali su premijera Đinđića sa činjenicom da je ovo druga poplava ove godine u lozničkom kraju tako da su seljaci posle prošlogodišnje suše imali dve uzaludne setve.


Ministar Veselinov obilazi
uništene useve
(kliknite na sliku da je uvećate).

Đinđić je u ovom susretu najavio kontinuirano pristizanje pomoći svim ugroženim domaćinstvima kao i naftu za mehanizaciju koja će privremeno pročistiti slivove nabujalih rečica.

"Kako bi se izbegle ponovo poplave ugroženih opština što pre treba da se napravi plan uređivanja slivova reka što bi se uvrstilo u republički budžet, a već tokom ove godine našlo bi se i rešenje za njihovo uređenje", istakao je Đinđić, najavljujući već danas sastanak sa Direkcijom za puteve kako bi se ovih dana sanirao most na Jadru zbog čijeg oštećenja je gotovo onemogućen saobraćaj.

Kao pomoć ovom kraju ministar Veselinov je najavio premije za mleko i regres za stoku u ovom području, te besplatnu veterinarsku zaštitu.

"Poslaćemo stručnu ekipu koja će zemljoradnike posavetovati šta da poseju i šta može da izdrži u narednih sto dana, obećao je ministar Veselinov.


Đinđić sa delegacijom Vlade
obilazi poplavljena područja
(kliknite na sliku da je uvećate).

Delegacija Vlade posetila je Opštinu Ljubovija gde su premijer, podpredsednik i ministar obišli centar grada gde je, zbog vodene stihije gradska uprava morala da sruši most kako se ceo grad ne bi našao pod vodom.

Premijer je obišao i oštećeni most na magistralnom putu Ljubovija -Bajina Bašta, nakon čega je u zgradi Opštine Ljubovija upoznat sa detaljima posledica poplava.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu