www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Iscrpljene su mogućnosti dogovora DOS-a i SNP-a
22. jun 2001.



Beograd, 21. juna 2001. (Beta) - Predsednik Veća građana jugoslovenskog parlamenta Draguljub Mićunović, posle današnjih razgovora sa predstavnicima SNP, izjavio je da ni posle "višeslojnih razgovora" koalicioni partneri nisu uspeli da dođu do zajedničkog teksta zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Kada je izgledalo da smo vrlo blizu dogovora, uvek se pojavljivala jedna formulacija koja dogovor ne dozvoljava. Očigledno da mi nemamo zajedničko razumevanje posledica ovoga što se događa", kazao je Mićunović.

"Svaki pokušaj izvrdavanja saradnje sa međunarodnom zajednicom ponovo nas vodi blokadi i daljem ekonomskom propadanju, a nama ne treba država u kojoj su svi građani nesrećni i nesigurni", istakao je Mićunović.

On je rekao da su to razlozi zbog kojih je vlast bila spremna da donese zakon koji će omogućiti da nema više pritisaka, jer, kako je kazao, "ispod toga mi ne možemo da idemo i naći ćemo puteve za punu saradnju sa međunarodnom zajednicom".

Mićunović je kazao da će Vlada povući zakon o saradnji sa Haškim tribunalom iz procedure, ali da će sednica parlamenta sutra biti održana po utvrđenom dnevnom redu, bez pomenutog zakona.

"Apsolutno ćemo nastaviti da tražimo način za saradnju sa međunarodnom zajednicom. Niko ovde nema nameru nikoga ni da izdaje ni da prodaje, i mi iz DOS-a to nikom nismo obećavali. Moramo sarađivati i ako neko ne misli tako, grdno se vara", kazao je Mićunović.

"To je naša obaveza jer smo dužni da ovom narodu obezbedimo da normalno živi, a to ne možemo bez saradnje sa međunarodnom zajednicom", rekao je Mićunović i dodao da će vlada predlog Zakona o Haškom tribunalu povući iz skupštinske procedure.

Citirajući latinsku poslovicu "Pametnog čoveka sudbina vodi za ruku, a budalu vuče", Mićunović je kazao: "E, mi nećemo da budemo budale".

"Koalicioni partneri nisu uspeli da se dogovore o tom zakonu", rekao je Bulatović novinarima nakon razgovora sa predsednikom Veća građana Dragoljubom Mićunovićem u jugoslovenskom parlamentu.

Bulatović je kazao da "po Ustavu SRJ nije moguće isporučivati građane SRJ ni Haškom tribunalu", dodajući da je "smešna" tvrdnja da SNP preuzima odgovornost za eventualno neodržavanje donatorske konferencije i učešće SAD-a na njoj.

"Naše upoređivanje sa Amerikom i nije baš uputno, a smešno je i da se traži od SNP-a da, suprotno sopstvenim uverenjima, glasa za tuđi zakonski projekat i onda da kažu, e, ako nema Amerike, to je zbog SNP-a. E, za to ne preuzimamo odgovornost", kazao je Bulatović.

On je dodao da je SNP ponudila DOS-u da na saveznom nivou bude usvojen opšti okvir zakona, a da na bazi delegiranja nadležnosti DOS preuzme odgovornost za ponuđena rešenja.

"Dali smo im šansu da mi kao opozicija ne sprečavamo njihovu većinu u Srbiji, ali oni su jednostavno želeli, zašto da to ne kažem, da mi baš izglasamo njihov zakon. Nije inaćenje, ali oni su do poslednjeg trenutka upravo to hteli da urade, nisu prihvatili naš kompromis i meni je apsolutno žao", kazao je Bulatović.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu