www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji: Vlasti Srbije i SRJ obavezne su da optužene izruče Hagu
21. jun 2001.



Beograd, 20. juna - Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je danas vlasti Srbije i SRJ da izvrše svoje međunarodne obaveze i sve optužene izruče Haškom tribunalu za ratne zločine, u skladu sa Statutom Tribunala i drugim relevantnim međunarodnim dokumentima.

"Izručenju optuženih Haškom tribunalu sada se mogu protiviti samo oni koji su i sami učestvovali u zločinima ili ih podstrekivali", kaže se u saopštenju Helsinškog odbora i ukazuje da "otkriće masovnih grobnica u kojima su zakopani kosovski Albanci ukazuje na montruoznost i razmere zločina, koji su činjeni po istoj matrici kao i zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Helsinški odbor smatra da su "srpske i jugoslovenske vlasti obavezne da pokrenu široku akciju suočavanja srpskog društva sa uzrocima i posledicama nacionalističke ideologije i velikosrpskog državnog projekta".

"One to moraju učiniti ne samo zbog žrtava i zadovoljenja pravde, nego i kao zalog za normalan život budućih generacija u Srbiji. U suprotnom će te generacije biti osuđene na život u senci zločina", kaže se u saopštenju.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu