www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade: Predlog zakona može da bude povučen iz procedure
20. jun 2001.



BEOGRAD, 19. juna 2001. (Beta) - Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izjavio je danas da postoji mogućnost da Predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom bude povučen iz skupštinske procedure.

Labus je, za radio B-92, izjavio da bi to bila mnogo bolja opcija od odbijanja predloženog zakona.

"Jedna je opcija da se ide sa zakonom u saveznoj skupštini i da se taj zakon ne izglasa. Mislim da bi to bilo najgore moguće rešenje. U ovom momentu to bi imalo veoma teške posledice jer bi značilo da Jugoslavija faktički odbija da ispunjava svoje međunarodne obaveze", kazao je Labus.

Prema njegovim rečima, "nešto bolja" varijanta je povlačenje predloga zakona iz skupštinske procedure, nakon čega bi Skupština Srbije trebalo da pravno reguliše saradnju sa Haškim sudom.

"Bilo bi najbolje da je taj zakon donet na nivou federacije, jer bi to značilo da država zadržava one nadležnosti koje su predviđene Ustavom. Sa ovom odlukom to je poništeno i nema više šanse da se ta oblast zadrži u budućem saveznom ustavu, što znači da još jedna od zajedničkih funkcija federacije otpada", kazao je Labus.

Republika Srbija će, kako je ocenio Labus, ako odgovarajući zakon ne bude usvojen na saveznom nivou, htela ili ne, morati da na sebe preuzme nadležnost za saradnju sa Haškim sudom.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu