www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Stanko Pihler, profesor Pravnog fakulteta: SRJ mora sarađivati sa Hagom
19. jun 2001.



Novi Sad, 17. juna 2001. (Beta) - Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stanko Pihler izjavio je da SRJ mora da sarađuje sa Haškim tribunalom, da poštuje Statut tog suda i da, ako je potrebno, prilagodi svoje pravo potrebama saradnje sa Tribunalom.

"Ako zagovaramo legalizam kao princip, tada ga moramo prihvatiti i u odnosu na Tribunal i njegovu nadležnost. SRJ je obavezna da uspostavi punu saradnju sa Tribunalom i da, ako je potrebno, prilagodi svoje pravo potrebama te saradnje, kao što su učinile sve zemlje u regionu. To vrlo dobro znaju i legalisti", rekao je Pihler današnjem novosadskom "Dnevniku".

On je ocenio da su saradnja sa Haškim tribunalom i izručenje optuženih neophodni "ne zbog ekonomskih razloga, već zbog toga što za te osobe postoje dokazi za osnovanu sumnju da su učinili teške zločine za koje treba da budu kažnjeni od strane suda koji je i naš sud".

"Čini mi se da neki aktuelni političari zaziru od suđenja pred Tribunalom iz čisto ličnih razloga, zbog toga što su otvoreno ili prikriveno podržavali politiku koja je bila generator zločina", ocenio je Pihler i dodao da to važi i "za neke aktere političkih zbivanja koji su u proteklom periodu predstavljali međunarodnu zajednicu".
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu