www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade: Odluka sudbonosna za sudbinu zemlje
19. jun 2001.



Beograd, 15. juna (Tanjug) - Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus pozvao je danas predsednika SRJ Vojislavu Koštunici, koji prema njegovom mišljenju jedini ima uticaja na Socijalističku narodnu partiju, da dođe u parlament i poslanicima kaže pred kakvim se problemom nalazimo i šta nas čeka ukoliko se ne usvoji Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

Labus je na konferenciji za novinare, povodom završetka pregovora DOS-a i SNP-a oko Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, izrazio zabrinutost za "ishod celog procesa".

Odluka Savezne skupštine o tom Zakonu, prema mišljenju Labusa je sudbonosna za budućnost zemlje, jer kako je kazao "ne radi se samo o Hagu, ne radi se o krivici, ne radi se o parama, radi se o mestu zemlje u Evropi i kakva će biti naša budućnost".

On smatra da u ovom trenutku političke partije ne mogu da nađu rešenje i da javnost mora da pomognu u tome.

Prema njegovoj oceni Zakon neće dobiti "zeleno svetlo" u Skupštini, jer kako je kazao "ne vidim kako može da prođe u Veću Republika ukoliko SNP ne glasa za taj zakon".

Labus je ukazao na posledice ukoliko Zakon ne bude usvojen, navodeći da u tom slučaju nema više Savezne vlade, niti savezne države, jer, kako je objasnio, neće biti vanrednih izbora, posto DOS na te izbore u ovom sastavu neće izaći, a i većina crnogorskih partija neće učestvovati na njima.

"Znači država se raspada, ako se država raspada ne odlazi samo Crna Gore, odlazi i Kosovo sa svim posledicama", naglasio je Labus.

Jedna od posledica nedonošenja tog Zakona je i da Jugoslavija neće biti deo Evrope, kazao je Labus i pročitao deo izveštaja jednog evropskog diplomate u kome se navodi da je prva tranša finansijske pomoći Evropske Unije našoj zemlje za ovu godinu već potpisana, a ostali deo, kao i otpočinjanje procesa stabilizacije i saradnje, biće snažno povezani sa saradnjom SRJ i Haškog tribunala.

Ekonomske posledice neusvajanja toj Zakona, odnose se na Donatorsku konferenciju, koja treba da se održi 29. juna ove godine, kazao je Labus. On je istakao da "nećemo odustati od Donatorske konferencije, čak i ako ne bude Savezne vlade", dodajući da će on ići u Brisel.

Labus je izneo i neke podatke vezane za Donatorsku konferenciju, navodeći da će se za nekoliko godina prikupiti 3,9 milijarde dolara za različite svrhe (budžetske, socijalne, za privredni rast), a da je za ovu godinu predviđeno 1,249 milijarde dolara.

Poseban problem predstavljaju naši dugovi, rekao je potpredsednik Vlade, navodeći da krajem juna treba da se održi sastanak sa Londonskim klubom, a sa Pariskim klubom 11. jula, kada treba da reprogramiramo državni dug i pitanje je pod kojim uslovima ćemo to da uradimo.

Prema rečima Labusa, naš dug treba da se reprogramira za narednih 15 godina, a za to vreme naš dug će da poraste na 78 milijardi dolara. On je dodao da ukoliko dobijemo dobar tretman, to znači da ćemo za 15 godina morati da platimo 48 milijardi dolara, a mi taj novac nemamo.

Ukoliko ne budemo imali povoljan tretman, naveo je Labus, sledeće godine trebaćemo da platimo 925 miliona dolara, ističući da je "trošak duga veći nego penzije koje se isplaćuju".
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu