www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Dušan Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije: Zakon nema smisla bez ekstradicije
19. jun 2001.



BEČ, 19. juna 2001. (Beta) - Potpredsednik vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je da protivljenje Socijalističke narodne partije (SNP) da usvoji predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom ima korene u sukobu dve struje unutar te stranke.

"Smatram da je ovde reč o pitanju koje služi za unutarpartijski obračun ali ne verujem da to može ugroziti državu, jer je ona nešto više od partijskih interesa i unutarpartijskih obračuna bilo kojih lidera", rekao je Mihajlović u izjavi agenciji Beta i radiju B92 u Beču.

"Mi smo svi za saradnju sa Haškim tribunalom", kazao je on. Na pitanje da li je i SNP za saradnju sa međunarodnim sudom, Mihajlović je naglasio da se ta stranka, takođe, izjašnjava za saradnju, ali da odbija izručenje građana SRJ.

"Nemoguće je da zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne sadrži deo vezan za ekstradiciju. I ovde u Beču smo se upoznali sa zakonom kojim se Austrija obavezala na ekstradiciju svojih građana Haškom tribunalu, iako ta zemlja, kao i mi u svom Ustavu, isključuje mogućnosti izručenja", smatra srpski ministar unutrašnjih poslova.

"Jasno je da zakon nema smisla bez ekstradicije, a sasvim je drugo pitanje opravdani interes građana Srbije da se pred našim sudovim sudi svima onima koji su u naše ime počinili ratne zločine. To je nešto drugo i u tome nas niko nije sprečavao", dodao je on.

Mihajlović je ocenio da prethodna vlast nije ništa učinila po pitanju ratnih zločina, već da je, naprotiv, uklonila njihove tragove. "Kao u slučaju 'hladnjača', takvi akti proglašeni su državnom tajnom da upravo to ne bi ugledalo svetlost dana i dobilo epilog pred sudskim organima", istakao je Mihajlović.

Ministar za unutrašnje poslove u Vladi Srbije je istakao da postoje dokazi za pokretanje procesa vezanih za ratne zločine i dovođenje počinilaca pred lice pravde.

"Pretpostavljam da će sada i pravosuđe aktivirati te procese, a policija će svaku indiciju i saznanje do kojeg dođe u ovoj istrazi pretvoriti u krivične prijave i predati ih pravosudnim organima, uključujući u to ne samo zločine nad građanima Kosova albanske nacionalnosti, već i prema svim drugim građanima, među kojima su i Srbi koji su u velikom broju bili žrtve albanskih terorista posebno posle odlaska jugoslovenskih i srpskih snaga bezbednosti", dodao je Mihajlović.

Na pitanje da li Miloševića već vidi u Hagu Mihajlović je odgovorio: "Miloševića vidim kao lice optuženo za teška krivična dela. Vidim ga kao vrlo verovatno optuženog i za zločine počinjene na Kosovu. Više bih voleo kada bi Milošević dobio zasluženu kaznu pred nekim sudom u našoj zemlji i kada bi se građani Srbije suočili sa svim istinama politike koju je Milošević vodio u naše ime".
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu