www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Collegium Musicum u Londonu
15. maj 2001.

London
London
London, 14. maj (Tanjug) - Akademskom horu Collegium Musicum pod vođstvom Darinke Matić-Marović uspelo je ono što samo izuzetnima polazi za rukom - umesto planiranog jednog koncert, održali su ovih dana dva koncerta u Londonu koji je podigao publiku na noge i izmamio duge aplauze oduševljenja i ovacije.

Prvi koncert održan je 8. maja u prepunoj crkvi Sent-Siprijana u Londonu, pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađodrjević i bio je u dobrotvorne svrhe. Njemu su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, ambasador SRJ u Velikoj Britaniji Vladeta Janković, predstavnici naše crkve, kao i mnogi drugi ugledni gosti iz britanskih umetničkih krugova i dijaspore.

Na inicijativu renomiranih predstavnika britanske muzičke scene, Collegium je dobio priliku da dve večeri kasnije nastupa u prestižnoj londonskoj muzičkoj dvorani u Gildholu (Guildhall). I ovaj koncert, isključivo pred britanskom publikom, podigao je sve prisutne na noge. U publici su, između ostalih, bila i poznata britanska imena iz sveta umetnosti, kao i direktor, profesori i studenti Gildhol škole muzike i drame.

Pored duhovnog srpskog stvaralaštva i naše savremen muzike, Collegium je između ostalog pevao i kompozicije poznatog britanskog autora Bendžamina Britna (Benjamin Britten) za šta je dobio posebne pohvale.

Sa horom su nastupili solisti Svetlana Bojčević-Cicović (sopran), Radivoje Simić (tenor), Vladimir Andrić (bartion) i Slađana Gajić (klavir).


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu