www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Informacija ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije o problemima u vezi obezbeđenja Slobodana Miloševića
31. mart 2001.



Narodna skupština Republike Srbije donela je izmene i dopune Zakona o pravima bivših predsednika Republike Srbije kojim je obezbeđenje Slobodana Miloševića svedeno na jednog pratioca. Obezbeđenje realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Po donošenju zakona ukinuta je kao nepotrebna Uprava za obezbeđenje ličnosti koja je isključivo obezbeđivala Slobodana Miloševića kao presednika SRJ. Načelnik Uprave bio je general Senta Milenković. Poslovi Uprave i njeni radnici pripojeni su odgovarajućoj upravi Resora državne bezbednosti. Na izmene akta o organizaciji i sistematizaciji MUP RS saglasnost je dala Vlada Republike Srbije. General Milenković nije prešao u Resor državne bezbednosti jer je želeo da ostane u Resoru javne bezbednosti kao samostalni izvršilac. Od 74 radnika Uprave u RDB prešlo je 58, a 16 nije popunilo upitnike. Upoznati smo da je jedan broj pozvao Slobodan Milošević da ostanu kao njegovo privatno obezbeđenje uz odgovarajuću nadoknadu.

Više puta smo upozoravali da poseban bezbednosni problem predstavlja činjenica da se Slobodan Milošević neovlašćeno nalazi u rezidenciji predsednika SRJ, Užička 11-15, u Beogradu koji obezbeđuje Vojska Jugoslavije, Gardijska brigada, pod komandom generala Bojovića.

Prilikom realizacije odredbi zakona i nove organizacije MUP RS došlo je do problema sa Vojskom Jugoslavije čiji predstavnici nisu hteli da puste ovlašćene radnike nadležne uprave RDB u objekat. Vojska Jugoslavije praktično je slušala neovlašćena lica u službi Slobodana Miloševića. Radi prevazilaženja ovih problema održan je sastanak u MUP RS sa generalima VJ Đakovićem, Bojovićem i pukovnikom Kovačevićem i postignut je dogovor. Na žalost ovaj dogovor nije realizovan zbog opstrukcije predstavnika Vojske Jugoslavije.

Tek 31. marta 2001. godine, oko 01,20 sati, javljeno je da će general Bojović dopustiti ulazak ovlašćenog službenog lica u objekat. Međutim, posle toga ovlašćeni predstavnici MUP RS suočili su se sa činjenicom da su vojnici predali ključeve od kapije objekta predstavnicima privatnog obezbeđenja Slobodana Miloševića, naoružani automatskim oružjem među kojima je bio i Siniša Vučinić, predsednik Radikalne stranke levice "Nikola Pašić". On je po dobijanju ključeva izbacio iz objekta jedinog ovlašćenog predstavnika MUP RS koji je trebao da preuzme dužnost na unutrašnjem obezbeđenju objekta.

Kada posle više pokušaja ovlašćeno službeno lice MUP RS i istražni sudija nisu uspeli da uđu u objekat, angažovana je specijalna jedinica MUP RS. Prilikom njenog ulaska u dvorište objekta na njene pripadnike je pucano iz zgrade u kojoj boravi Slobodan Milošević. Jedan pripadnik je zadobio dve prostrelne rane na ruci a drugi jednu prostrelnu ranu kroz šaku. Obojica su zbrinuti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Lakše je povređen i jedan fotoreporter. Prilikom ulaska, policija nije upotrebljavala bojevu municiju. Suočena sa vatrom iz rezidencije policija je obustavila akciju. Rukovodilac jedinice otišao je sam u rezidenciju i sreo se sa Slobodanom Miloševićem koji ga je obavestio da ga "živog neće odvesti u zatvor". Prilikom boravka u rezidenciji primećeno je više naoružanih ljudi kojima rukovodi Siniša Vučinić u pijanom stanju, sa više komada automatskog oružja, dva puškomitraljeza, dve zolje i više bombi.

Preko kontakta koji su održavani sa radnicima bivše Uprave za obezbeđenje, izvučeni su svi iz objekta, sem jednog koji je ostao uz Miloševića. Ostala lica su aktivisti SPS i JUL.

Zbog opasnosti za bezbednost građana okupljenih oko objekta policija ih ukljanja od objekta. Radi toga će blokirati kraj oko rezidencije i propuštaće samo službena vozila i stanare. Prema građanima nije i neće biti upotrebljavana sila.

U trenutku kada ovlašćeni radnici procene da je moguće izvesti akciju hapšenja Miloševića oni će je realizovati za šta imaju ovlašćenje MUP RS.

Dužan sam da vas informišem o postojanju jasnih rizika za sve učesnike ove akcije imajući u vidu agresivnost i upotrebu vatrenog oružja od strane privatnih čuvara Slobodana Miloševća.

Zato predlažem da se nadležni državni i politički rukovodioci obrate građanima sa jasnim porukama da niko nije iznad i izvan zakona i da niko ne može ometati ovlašćena službena lica MUP RS u vršenju dužnosti. MUP RS ne hapsi Miloševića radi isporuke Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, već radi predaje istražnom sudiji zbog krivične prijave za krivična dela po domaćem zakonodavstvu.

MINISTAR
Dušan Mihajlović
s.r

( Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, www.mup.sr.gov.yu)


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu