www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Slovenija - JUGOSLAVIJA 1:1 (0:1)
29. mart 2001.

Lazetić (levo, Jugoslavija) i Rudonja (Slovenija)
Lazetić (levo, Jugoslavija) i Rudonja (Slovenija)
Ljubljana, SLOVENIJA, 28. mart - Selekcije Jugoslavije i Slovenije odigrale su još jednu dramatičnu utakmicu. Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, "plavi" su sa igračem manje uspeli da izbore nerešen rezultat iako su Slovenci imali ubedljivo vođstvo od 3:0.

Ovaj put, na stadionu za Bežigradom u Ljubljani, Slovenci su bili u podređenom položaju, jer su veći deo susreta gubili sa 0:1. Njihova fanatična upornost se na kraju isplatila - u poslednjem minutu sudijske nadoknade vremena uspeli su da postignu gol i osvoje bod koji im ostavlja kakve-takve šanse da sledećeg leta nastupe na Svetskom prvenstvu.

Jugosloveni su igrali povezanije nego nekoliko dana ranije protiv Švajcarske, imali su nekoliko prilika da znatno ranije reše pitanje pobednika, ali nisu bili dovoljno spretni u završnici akcija.

Početak susreta protekao je u silnoj nadmoći domaćih, ali je samo Zahovič imao izgledniju priliku za pogodak.


Aleš Čeh (levo, Slovenija)
i Mateja Kežman u borbi za loptu

Domaći navijači utišani su u 32. minutu kada je odličan kontranapad Đorđevića i Lazetića, najbolji strelac "plavih" Savo Milošević krunisao pogotkom - 1:0 za Jugoslaviju.

Drugih 45 minuta Slovenija je krenula na sve ili ništa. Napadi domaćih smenjivali su se u talasima, ali su Jugosloveni bili opasniji iz kontranarada. U jednom od njih povredio se i Savo Milošević, pa je prebačen u bolnicu gde je konstatovan lakši potres mozga.

Isticali su poslednji sekundi susreta kada je Zahovič iz majstorski izvedenog slobodnog udarca sa 25 metara loptu poslao u levi gornji ugao Kocićevog gola. Napadač Slovenije je dokazao da je fatalan po "plave" jer je u dva okršaja sa Jugoslavijom postigao tri gola.

*****

Đorić (opet) zadovoljan

Ljubljana, SLOVENIJA, 28. marta (Tanjug) - Posle gubitka dva nova boda u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo, jugoslovenski selektor Milovan Đorić delovao je na konferenciji za štampu potpuno smireno.

"Žao mi je što nismo ostvarili pobedu jer smo bili blizu, ali mi nije ni krivo. Moji igrači su pokazali da mogu da igraju i sve do izlaska Jokanovića i Miloševića mi smo delovali kao veoma kompaktna celina".

Jugoslovenski selektor je rekao da su obojica naših igrača zadobili ozbiljne povrede: Milošević teži potres mozga, a Jokanović ozledu desnog ramena.

Na pitanje novinara zašto u ekipi nije bilo Darka Kovačevića, Đorić je rekao da je on uoči utakmice ispoljio veliku nervozu i za je to hteo da prenese na druge igrače:

"Bez obzira na to kakav bio igrač, neću dozvoliti nedisciplinu u ekipi. Takođe nisam video da je bio nezadovoljan zbog zamene mladi Kežman, a nisam video ni ono što je uradio na klupi za rezerve Stanković. Naravno, to više nećemo tolerisati ako su oni nešto uradili nepromišljeno", istakao je Đorić.

Selektor slovenačke reprezentacije Srećko Katanec odao je priznanje za odličnu igru jugoslovenskoj reprezentaciji i priznao da su "plavi" bili bliži pobedi. On kaže da Jugoslavija nije ostvarila mnogo šansi ali da je imala značajnu prednost na sredini terena i mogla na širokom frontu da deluje:

"Jugoslavija je igrala pametno. Mi smo pokazali, međutim, da ne možemo da igramo u kontinuitetu, zbog toga što mnogi naši igrači nisu standardni u svojim inostranim klubovima. Ubuduće ne možemo praviti tako zgusnuti kalendar takmičenja i moramo o tome voditi računa", rekao je Katanec.

Selektor Jugoslavije Đorić je obavestio novinare da je posle utakmice video najlepšu scenu koja se može zamisliti u sportu: u svlačionici su se igrači obe ekipe ljubili, izmenili dresove:

"To je ono viteško, što krasi sport", zaključio je Đorić.

*****

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, Grupa 1, Ljubljana, SLOVENIJA, 28. mart

SLOVENIJA - JUGOSLAVIJA 1:1 (0:1). Strelci: Milošević (32) za Jugoslaviju i Zahovič (90) za Sloveniju. Stadion za Bežigradom. Gledalaca: 9.000. Sudija: Dik Jol (Holandija). Žuti kartoni: Gajser, Čeh, Vugdalić (Slovenija), Jokanović, Đorđević, Đukić i Krstajić (Jugoslavija).

SLOVENIJA: Simeunović, Gajser (Ačimović), Vugdalić, Bulajić, Knavs, Novak, Čeh, Osterc (Cimerotič), Zahovič, Pavlin (Pavlović), Rudonja. Selektor: Srećko Katanec.

JUGOSLAVIJA Kocić, Obradović, Stefanović, Jokanović (Duljaj), Đukić, Krstajić, Lazetić, Đorđević, Milošević (Ivić), Kežman (Drulić), Mihajlović. Selektor: Milovan Đorić.

*****

Dosadašnji rezultati u grupi 1: Švajcarska - Rusija 0:1, Luksemburg - JUGOSLAVIJA 0:2, Farska Ostrva - Slovenija 2:2, Švajcarska - Farska Ostrva 5:1, Luksemburg - Slovenija 1:2, Rusija - Luksemburg 3:0, Slovenija - Švajcarska 2:2, JUGOSLAVIJA - Švajcarska 1:1, Rusija - Slovenija 1:1, Luksemburg - Farska Ostrva 0:2, Slovenija - JUGOSLAVIJA 1:1, Rusija - Farska Ostrva 1:0, Švajcarska - Luksemburg 5:0.

Tabela Prve grupe

         1. Rusija         4  3  1  0   6:1   10
         2. Švajcarska     5  2  2  1  13:5    8
         3. Slovenija      5  1  4  0   8:7    7
         4. JUGOSLAVIJA    3  1  2  0   4:2    5
         5. Farska Ostrva  4  1  1  2   5:8    4
         6. Luksemburg     5  0  0  5   1:14   0
Naredni meč (25. april): JUGOSLAVIJA - Rusija.

Ranije vesti


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu