www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Vašington post": Albanci na Kosmetu proigrali poverenje SAD
23. mart 2001.



Njujork, 23. mart (Tanjug) - Sve veće distanciranje Zapada od albanskih političkih lidera na Kosovu uzrokovano je masovnim učešćem pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova u gerilskim akcijama u Makedoniji, piše danas "Vašington post".

List podvlači da su se isti ljudi koji se sada sukobljavaju sa makedonskim snagama bezbednosti borili 1998. i 1999. godine protiv jugoslovenskih jedinica i da ih NATO, kada je pre dve godine došao na Kosovo, nije razoružao, kako je bilo predviđeno.

Umesto da se razoružaju, oni su sakrili oružje, koje se sada koristi za gerilske akcije u Makedoniji, zaključuje list blizak američkoj vladi.

"Vašington post" piše i da je Kristofer Del, šef američke misije na Kosovu, izrazio nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja neuobičajeno oštrim rečima u uvodniku koji je napisao za lokalni list na albanskom "Koha ditore".

"Time što odbijaju da se distanciraju od ekstremista, kosovski Albanci su grubo izneverili naše poverenje" napisao je Del.

Prema pisanju "Vašington posta", šef američke misije je svoj dopis završio pitanjem: "Da li ste spremni da, štiteći lopove i ubice, sebe zauvek lišite perspektive samouprave kojoj težite?"

Pitanje je očito upućeno albanskom stanovništvu, ali i liderima, koji su, odbijanjem da se distanciraju od terorista u Makedoniji, tokom jučerašnjih razgovora sa predstavnicima Evropske unije u Prištini, po njemu, doveli u pitanje svoje težnje ka nezavisnosti.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu