www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Trajne i teške posledice NATO agresije za Balkan
23. mart 2001.



ATINA, 22. mart (Tanjug) - Tokom bombardovanja Jugoslavije u proleće 1999, pored stradanja velikog broja civila, stvorena je u regionu Balkana i trajna opasnost zbog upotrebe osiromašenog uranijuma i razaranja hemijskih fabrika, istaknuto je danas na skupu u Atini, posvećenom posledicama NATO agresije na našu zemlju.

Skup su, povodom 24. marta i navršavanja dve godine od agresije na Jugoslaviju, organizovali grčko Društvo balkanskog prijateljstva i Pokret za mir i ljudska prava, uz učešće stručnjaka iz balkanskih zemalja, predstavnika grčkih političkih partija i više nevladinih i humanitarnih organizacija.

Kategorička ocena svih učesnika bila je da je agresija na SRJ predstavljala pogrešan korak i da međunarodna zajednica mora pomoći da se njeni efekti ublaže.

"NATO je agresiju na Jugoslaviju preduzeo bez saglasnosti UN i počinio je strašan zločin upotrebom radioaktivne municije", rekao je, otvarajući debatu, predsednik Drustva balkanskog prijateljstva Panajotis Mikalakakis.

Ivan Čakalov iz Bugarske je naglasio da "posle Černobilja i rata u Zalivu, opasnost od radijacije se minimizira, ali su se teške posledice ubrzo otkrile, i mada se i sad, pod uticajem Zapada i SAD, negira šteta od uranijuma - to je uzaludan napor", naglasio je Čakalov.

Na pokusaje umanjenja posledica agresije ukazao je i Vladimir Đukić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je ocenio da je bila iznenađujuća nezainteresovanost odgovornih za sudbinu ranjenih, za njihov broj i pretrpljene posledice.

Ljiljana Kolar-Anić sa beogradskog Fakulteta za fizičku hemiju upozorila je na dugoročno, pogubno dejstvo osiromašenog uranijuma, ali i toksina i teških metala oslobođenih tokom bombardovanja.

Više učesnika je kao potvrdu postojanja opasnosti od uranijumskih projektila istaklo činjenicu da i države koje tvrde da nema rizika, svojim vojnicima na Kosovu šalju hranu i vodu, kao i uputstva šta smeju da dodiruju i kuda da se kreću.

Na početku skupa, koji je pozdravio i savetnik ambasade SRJ u Atini Mirko Jelić, izražavajući zahvalnost organizatorima na pažnji koju poklanjaju ovoj temi, učesnici su osudili akcije albanskih ekstremista u Makedoniji koje, kako je naglašeno, ugrožavaju mir na Balkanu.
 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu