www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

PODSEĆANJA ...
22. mart 2001.



Prvu zvaničnu utakmicu u nekom od međunarodnih takmičenja Jugoslavija i Švajcarska odigrale su na završnom turniru Svetskog prvenstva u Brazilu 1950. godine. Tada, u Belo Horizonteu, u meču koji je Jugoslavija dobila sa 3:0, za "plave" su igrali: Mrkušić (C.zvezda), Horvat (Dinamo), Stanković (Crvena Zvezda), Zl.Čajkovski (Partizan), M.Jovanović (Partizan), Đajić (C.zvezda), Ognjanov (C.zvezda), R.Mitić (C.zvezda), Tomašević (C.zvezda), Bobek (Partizan), Vukas (Hajduk).

Strelci su bili: Rajko Mitić, Kosta Tomašević i Tihomir Ognjanov.

*****

Od Hitreca do Dejana Stankovića

Od 98 naših fudbalera, koliko je do sada u nacionalnom dresu nastupiio protiv Švajcarske, samo 18 se upisalo u listu strelaca. Od Ivana Hitreca, koji je prvi zatresao mrežu Švajcaraca, pa do Dejana Stankovića, strelca izjednačujućeg gola na poslednjoj utakmicu u Nišu, najviše golova protiv narednog protivnika u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo dali su Stjepan Bobek i Rajko Mitić - po tri.

Dvostruki strelci bili su Kosta Tomašević, Branko Zebec, Dragoslav Šekularac i Todor Veselinović.

*****

Traži se stoti

Protiv reprezentacije Švajcarske u dresu Jugoslavije nastupilo je u periodu 1933/1998. godine ukupno 98 fudbalera. Na dve predratne utakmice, u Cirihu i Beogradu, igralo je 16 naših reprezentativaca, dok su svi ostali, njih 82, igrali posle Drugog svetskog rata do danas.

Najviše utakmica za Jugoslaviju protiv Švajcarske, po četiri, odigrali su Ivica Horvat, Rajko Mitić, Stjepan Bobek, Bernard Vukas, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec.

*****

Strelci


Todor Veselinović

Od 18 strelaca, koliko ih je do sada bilo u reprezentativnom dresu na utakmicama protiv Švajcarske, petorica su po dva puta zatresli protivničku mrežu na jednom meču. To je pošlo za rukom Stjepanu Bobeku, Rajku Mitiću, Branku Zebecu, Dragoslavu Šekularcu i Todoru Veselinoviću.

Zanimljivo je da su Bobek, Mitić i Zebec bili dvostruki strelci na istoj utakmici. Taj meč, odigran 1951. godine u Beogradu, Jugoslavija je dobila sa 7:3. Sedmi gol za "plave" postigao je Zdravko Rajkov.

*****

Debitanti

Samo deset jugoslovenskih fudbalera debitovalo je u dresu s državnim grbom na utakmicama protiv Švajcarske. Bili su to: Vujadin Boškov i Branko Zebec (1951. godine), Ante Jurić (1959), Predrag Spasić, Ivica Barbarić, Cvijetin Milošević i Toni Savevski (1988), Kristijan Đorđević, Predrag Đorđević i Ilija Ivić (1998).

*****

Golmani

Mrežu reprezentacije Jugoslavije na mečevima protiv Švajcarske, u periodu 1933/1998. godina, branilo je ukupno 10 golmana. Od Franje Glazera, pa do Ivice Kralja, gol našeg državnog tima branili su još: Jovan Spasić (1 utakmica), Srđan Mrkušić (2), Franjo Šoštarić (1), Ante Jurić (1), Zoran Simović (1) i Dragoje Leković (1).

Najviše golova primio je Glazer, koji je 1933. godine u Cirihu, u prvoj utakmici dveju reprezentacija, četiri puta vadio loptu iz mreže.

*****

Jugoslavija u "plusu"

Fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Švajcarske do sada su se sastajale 11 puta. Jugoslavija ima pet pobeda, Švajcarska dve, dok su četiri utakmice završene bez pobednika. Gol-razlika je 26:14 u korist Jugoslavije.

"Plavi" su protiv Švajcaraca ostvarili ukupno 45,45 posto uspeha, Švajcarci su u 18,18 posto slučajeva zabeležili pobedu, a procenat nerešenih igara je 36,36%.

Jugoslavija je prosecno dala 2,36 golova, a primila 1,27.

*****

Prvi susret pre šest i po decenija

Fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Švajcarske prvi put su se sastale 7. maja 1933. godine u Cirihu. Bila je to prijateljska utakmica u kojoj je pobedio domaćin sa 4:1. Jedini gol za našu reprezentaciju postigao je Ico Hitrec u 21. minutu.

Jugoslavija je na toj utakmici igrala u sastavu: Glazer (BSK), Lukić (S. K. Jugoslavija), Tošić (BSK), Arsenijević (BSK), Lehner (Slavija, Osijek), Marušić (Hajduk), Tirnanić (BSK), B. Marjanović (BSK), Hitrec (Grashopers), Vujadinović (BSK), Sekulić (Mompelje).

Selektor je bio inženjer Branislav Veljković, a kapiten Blagoje-Moša Marjanović.

*****

Ubedljivi Jugosloveni

Najubedljiviju pobedu protiv Švajcarske reprezentacija Jugoslavije zabeležila je 24. juna 1951. godine u Beogradu, kada je u prijateljskoj utakmici pobedila sa 7:3 (6:1). Golove su tada postigli Stjepan Bobek, Rajko Mitić i Branko Zebec po dva i Zdravko Rajkov.

Jugoslavija je još dva puta pobedila Švajcarsku sa 4 gola razlike - 1950. u Bernu (4:0) i 1959. godine u Bazelu (5:1).

Najteži poraz Jugoslavija je doživela protiv Švajcarske 7. maja 1933. godine u Cirihu, kada je domaćin pobedio "Bele orlove" sa 4:1. Bila je to, inače, prva utakmica dveju reprezentacija.

*****

Susreti dva sportska prijatelja

Od 11 utakmica, koliko su Jugoslavija i Švajcarska odigrale do sada, sedam su bile prijateljske, dva puta su dve selekcije igrale na Svetskom prvenstvu u Brazilu i dva puta za Kup Galea.

*****

Bez pobede pre Drugog svetskog rata

Reprezentacije Jugoslavije i Švajcarske su od 11 dosadašnjih susreta samo dva odigrale između dva svetska rata. Bilo je to 1933. godine u Cirihu, kada je Švajcarska pobedila sa 4:1 (2:1), i iste godine u Beogradu, kada je bilo 2:2 (0:0).

Ujedno, poraz od 4:1 je najteži poraz Jugoslavije u dosadašnjim susretima dve reprezentacije.

Dakle, Jugoslavija pre Drugog svetskog rata nije imala ni jednu pobedu protiv reprezentacije Švajcarske.

*****

Sedam kapitena u 11 utakmica


Blagoje-Moša
Marjanović

U 11 dosadašnjih utakmica protiv Švajcarske, fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije predvodilo je sedam kapitena. Na obe utakmice između dva svetska rata, kapiten "belih orlova" bio je slavni Blagoje-Moša Marjanović. U posleratnom periodu sa kapitenskom trakom na ruci promenili su se Rajko Mitić (3 puta), Zlatko Vujović (2 puta), Stjepan Bobek (1 put), Branko Zebec (1 put), Faruk Hadžibegić (1 put) i Dragan Stojković (1 put).

*****

Prvenac Mihajlovića

Bivši napadač sarajevskog Željezničara, zagrebačkog Dinama i minhenskog Bajerna, Radmilo Mihajlović, igrao je u periodu 1986-1989. šest puta za Jugoslaviju i postigao samo jedan gol. Jedini pogodak za državni tim Mihajlović je postigao u susretu protiv Švajcarske, odigranom u Lucernu 24. avgusta 1988. godine. U toj utakmici Jugoslavija je pobedila sa 2:0, a pored Mihajlovića, strelac za "plave" bio je još Vladislav Đukić.

*****

Barbarić i Jurić

Fudbaler mostarskog Veleža Ivica Barbarić igrao je samo 45 minuta u dresu jugoslovenske reprezentacije. Bilo je to na utakmici protiv Švajcarske u Lucernu 24. avgusta 1988. godine.

Golman Hajduka Ante Jurić takođe je svoj jedini nastup u plavom dresu imao protiv Švajcarske.

*****

Braća Čajkovski i Vujović

Za reprezentaciju Jugoslavije u duelima protiv Švajcarske dva puta su igrala rođena braća. Zlatko i Željko Čajkovski u plavom dresu protiv Švajcarske su igrali 11. juna 1950. godine u Bernu. Stariji Zlatko na toj utakmici proslavio je srebrni jubilej, 25. utakmicu u dresu Jugoslavije, dok je mlađi Željko tada nastupio 16. put. Zlatko i Zoran Vujović zajedno su igrali u Bazelu 26. oktobra 1983. godine, kada je Jugoslavija pobedila sa 2:0.

*****

Beograd dobar domaćin

Glavni grad Jugoslavije će četvrti put ugostiti reprezentaciju Švajcarske. Inače, do sada je ukupno osam gradova bilo domaćin dvema reprezentacijama. Interesantno je da su samo dva jugoslovenska grada bili domaćini Švajcarskoj (Beograd i Niš), dok je naš naredni protivnik Jugoslaviju dočekivao u pet gradova. Bili su to Bazel (dva puta), a Bern, Lucern, Cirih i Lozana po jednom. Samo jednom dve reprezentacije su se sastale van svojih teritorija. Za vreme svetskog prvenstva u Brazilu 1950. godine Jugoslavija i Švajcarska igrale su u gradu Belo Horizonte.

(Tanjug)


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu