www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Piksi se nada povratku u reprezentaciju
21. mart 2001.



Tokio, JAPAN, 21. marta (Tanjug/agencije) - Dragan Stojković nije se našao na spisku selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije za utakmice protiv Švajcarske i Slovenije, ali ipak veruje da će još nositi dres sa nacionalnim grbom.

"Razgovarao sam sa Đorićem i on mi je objasnio da u ovom trenutku ne računa na mene jer želi da dokaže da moze postići uspeh i sa mladim igračima. Rekao sam da zbog toga neću praviti probleme i da i njemu, i mladićima koji ulaze u tim, zelim sve najbolje", rekao je 36-godišnji Stojković u razgovoru sa novinarom tokijskog lista "Dejli Jomiuri".

Dugogodišnji kapiten reprezentacije Jugoslavije ipak se nada da to nije njegov oproštaj od nacionalne selekcije i veruje da će dobiti priliku da igra na tradicionalnom "Kirin kupu" u Japanu. Na tom turniru, koji će se igrati od 28. juna do 4. jula, ucestvovaće ekipe Jugoslavije, Paragvaja i Japana.

"Želeo bih da igram na tom turniru, posebno zbog toga što se u završnoj utakmici sastajemo sa Japanom. U ovom trenutku, naravno, ne znam da li će me Đorić pozvati. Videćemo šta će biti", rekao je Stojković.

Ukoliko bude igrao na "Kirin kupu", Stojkoviću bi nedostajala samo jedna utakmica da izjednači rekord Dragana Džajića po broju nastupa za nacionalnu selekciju. Džajić je za najbolju selekciju Jugoslavije igrao 85, a Stojković 82 puta.

*****

Pripreme "plavih" po planu

Beograd, 21.marta (Tanjug) - Treći dan priprema fudbalske reprezentacije Jugoslavije za predstojeću utakmicu protiv Švajcarske, u kvalifikacijama za učešće na Svetskom prvenstvu, protekao je bez većih problema.

Prema rečima Dušana Savića, jednog od pomoćnika selektora Milovana Đorića, jedini popust od svih 20 fudbalera, koliko se nalazi na pripremama, imao je Zoran Mirković, koji je osetio bol u prednjoj loži pa je radio bez lopte.

"Savo Milošević se oporavio i on će se već večeras uključiti u rad sa svim ostalim reprezentativcima", rekao je Savić na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim Savića, kratkom susretu s novinarima prisustvovali su Darko Kovačević, Dejan Stanković i Igor Duljaj. Sva trojica su izrazila zadovoljstvo odličnom atmosferom u reprezentaciji.

"Pred nama su dve važne utakmice u kojima ćemo nastojati da osvojimo svih šest bodova. Spremni smo i smatram da možemo pobediti Švajcarsku. O Sloveniji, s kojom se sastajemo četiri dana kasnije, još ne razmišljamo intenzivno", izjavio je Kovačević.

Njegovo mišljenje podelio je i jedan od najmlađih članova državnog tima, prvotimac Partizana Igor Duljaj, koji je dodao:

"Ne opterećujem se dilemom da li ću igrati ili ne. Moje je da dobro treniram i da budem spreman, a selektor će odlučiti kome će ukazati poverenje od prvog minuta", rekao je Duljaj.

Centarforu torinskog Juventusa Kovačeviću postavljeno je pitanje da li poznaje vrednosti mladog Duljaja, i da li bi voleo da takav borac igra iza njegovih leđa.

"Upoznat sam s mogućnostima mladog fudbalera Partizana. Radi se o talentovanom igraču. Mi stariji smo tu da mu pomognemo i voleo bih da bude uz mene", rekao je Kovačević.

Na pitanje da li će se već danas znati u kom sastavu će Jugoslavija igrati protiv Švajcarske, Dušan Savić je rekao:

"Rano je o tome govoriti, ali se osnovne konture tima već naziru. Nemamo mnogo dilema, međutim, njih će razrešiti selektor Đorić".

Dejan Stanković je jedan od najmlađih, ali već iskusan reprezentativac sa 25 utakmica u državnom dresu. On mnogo očekuje od susreta protiv Švajcarske i Slovenije.

Bilans reprezentacija Jugoslavije i Švajcarske

Fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Švajcarske do sada su se sastajale 11 puta. Bilans tih susreta, u periodu od 1933. do 1998. godine, je sledeći:

Cirih, 1933. godine: Švajcarska - Jugoslavija 4:1
Beograd, 1933: Jugoslavija - Švajcarska 2:2
Bern, 1950: Švajcarska - Jugoslavija 0:4
Belo Horizonte, 1950: Jugoslavija - Švajcarska 3:0
Beograd, 1951: Jugoslavija - Švajcarska 7:3
Beograd, 1955: Jugoslavija - Švajcarska 0:0
Bazel, 1959: Švajcarska - Jugoslavija 1:5
Bazel, 1983: Švajcarska - Jugoslavija 2:0
Lucern, 1988: Švajcarska - Jugoslavija 0:2
Lozana, 1988: Švajcarska - Jugoslavija 1:1
Niš, 1998: Jugoslavija - Švajcarska 1:1

"Spremni smo i sva pažnja u ovom trenutku nam je usmerena na susret sa Švajcarcima. Još nismo počeli ozbiljno da se bavimo uigravanjem linija, ali za to ima još dovoljno vremena", rekao je Stanković.

Pojedine izveštače interesovalo je zašto na redovnim konferencijama za novinare nema selektora Đorića.

"Đorić je zauzet drugim obavezama. Podelili smo poslove, a selektora možete očekivati u petak", zaključio je Dušan Savić, koji je Đoriću bio prvi saradnik i u mladoj reprezentaciji.

*****

Mihajlović novi kapiten

Beograd, 21. mart - Selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić najavio je da će u susretima sa Švajcarskom i Slovenijom novi kapiten reprezentacije, u odsustvu Dragana Stojkovića, Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića, biti igrač rimskog Lacija Siniša Mihajlović.

U konkurenciji za kapitena bili su Miroslav Đukić, Slaviša Jokanović i Vladimir Jugović.

Ranije vesti


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu