www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Ruska glasila o Balkanu: Evropa mora da se opredeli
21. mart 2001.



Moskva, 21. marta (Tanjug) - Ruska glasila ocenjuju da je, nezavisno od ishoda današnjih rusko-makedonskih razgovora u Skoplju, malo verovatno da oni mogu da zaustave rat na Balkanu.

"Albanske ekstremiste može da obuzda jedino oštar stav Zapada, a još bi bolje bilo da taj stav bude iskazan zajedno sa Rusijom", ocenjuje danas dnevnik "Komersant".

"Nezavisimaja gazeta" u naslovu današnjeg lista javila da "NATO neće poći protiv separatista" i kao dokaz navodi ocenu da su u Briselu, gde je u ponedeljak boravio makedonski ministar inostranih poslova Srđan Kerim, zapravo odbili da pomognu Makedoniji.

Zvanično osudivši delovanje albanskih ekstremista na teritoriji te balkanske zemlje, NATO je odbio da pošalje svoje jedinice u pomoć makedonskim vlastima, dao Skoplju punu slobodu delovanja, ali se time faktički sklonio u stranu od rešavanja problema, ukazuje moskovski dnevnik.

List "Novije izvestija" danas upozorava zapadne zemlje da bi morale da se opredele između Albanije i Evrope.

Pri tom se ocenjuje da su Albanci na Kosovu svojom iracionalnošću moralno razoružali Kforovce, a u Makedoniji Makedonce, pa bi zapadni političari mogli da se malo pozabave kulturnom antropologijom, smatra komentator tog lista.

"Za većinu među njima kosovski Albanci su pre dve godine bili pešaci u partiji za uklanjanje Miloševićevog režima u Beogradu", a reč je o tome da se u borbi protiv jednog zla ne sme stavljati ulog na drugo, ističe list.

Ukazujući da ima na umu "divljaštvo" albanskih separatista, komentator ukazuje da Zapad, dozvolivši ekstremistima da nastave ka "velikoj Albaniji", u suštini prenosi na južni Balkan "pakleni koktel plemenske svireposti, osvećen islamom".

Dnevnik "Izvestija", takođe, smatra da su stvari na Balkanu predaleko otišle i da počinju da izmiču kontroli.

"Sada je kasno. Isuviše je mnogo vremena izgubljeno. Pre dve godine je trebalo misliti o tome na koga stavljati ulog, koga proglašavati vojnim zločincima, a koga nevinim žrtvama", ukazuju "Izvestija".


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu