www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Nesuglasice oko Haškog tribunala
15. mart 2001.



Njujork, 14. marta (Tanjug) - Rusija i Meksiko su se usprotivile postojanju Međunarodnog suda za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije na današnjem zasedanju zemalja članica Ujedinjenih nacija, održanom povodom izbora novih sudija tog tribunala.

Neposredno pred početak glasanja, zamenik meksičkog ambasadora Gustavo Albin rekao je da je Savet bezbednosti UN osnivanjem Haškog suda uveliko prekoračio svoja ovlašćenja uspostavljena Poveljom UN.

Ruski delegat Vladimir Tarabrin rekao je da je Haški tribunal antisrpski, da funkcioniše na principu tajnih optužnica i koristi snage NATO da bi uhvatio osumnjičene, što se ponekad završava smrću. On je dodao da bi, umesto toga, novim nezavisnim zemljama na Balkanu trebalo dozvoliti da same sprovedu svoja suđenja. "Ova situacija se ne može posmatrati kao normalna. Funkcija tog privremenog tela se ne može opravdati", rekao je Tarabrin.

Prošle sedmice, zamenik tužioca Haškog tribunala Greem Bluit (Graham Blenjitt) rekao je da ni jedan od novih kandidata za članove suda koji su nominovale njihove zemlje nema iskustvo suđenja u kriminalnim sporovima. On je rekao da bi bila prava katastrofa ukoliko bi se dozvolilo da sudom dominiraju pravni akademici ili sudije civilnih sudova.

Tribunal u Hagu osnovao je 1993. godine Savet bezbednosti UN. Sudije se biraju na četiri godine, a 14 sadašnjih sudija završavaju svoj mandat u novembru.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu