www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Smišljeno uništavanje srpske baštine na Kosmetu
05. mart 2001.



NJUJORK, 4. mart (Tanjug) - Albanski ekstremisti i dalje planski uništavaju spomenike srpske kulture na Kosmetu, upozorila je istoričar umetnosti Marina Belović-Hodž (Hodge) na predavanju u pravoslavnoj crkvi "Sveti Sava" u Njujorku.

Prema rečima ove naučnice iz Nacionalne galerije SAD, od 1300 značajnih srpskih kulturno-istorijskih spomenika na Kosmetu bar 100 je potpuno uništeno, dok je znatno veći broj ozbiljno oštećen.

Marina Belović-Hodž tvrdi da je i NATO bombardovanje Jugoslavije nanelo ogromnu štetu arhitekturi i freskama srpskih bogomolja, uključujući manastir Gračanicu. Usled potresa zidovi se ruše, a freske odvajaju od zidnih podloga i postepeno raspadaju. Ukoliko se te freske, mnoge rađene u periodu između 13. i 17. veka, blagovremeno ne konzerviraju, biće izgubljene zauvek, upozorila je ona.

Posle NATO bombardovanja, došao je talas vandalizma nezapamćenih razmera, rečeno je na predavanju. Albanski ekstremisti eksplozivima smišljeno razaraju sve što je srpsko i vredno, a posledice su neprocenjive.

Žalosno je, rekla je gospođa Belović-Hodž, što UNESKO, kojem su se i jugoslovenski i američki strucnjaci obratili za intervenciju i pomoć, odbija da sarađuje na spasavanju srpske baštine na Kosmetu.

Predavanje Marine Belović-Hodž organizovala je Njegoševa fondacija pri Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu