www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

"Zidojče cajtung": NATO promenio stranu
01. mart 2001.



Berlin, 1. marta - Alijansa NATO je, kad je reč o Kosovu, promenila stranu, pa sada, zajedno s novim partnerom, Srbijom, a protiv naoružanih albanskih ekstremista, traži put ka miru, ocenjuje danas dnevnik minhenski dnevnik "Zidojče cajtung".

U komentaru o odluci Atlantskog saveza da postepeno suzi Kopnenu zonu bezbednosti na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom, list ocenjuje da je nova demokratska vlast u Beogradu zaslužila taj gest, a albanski ekstremisti zaslužuju, kako se ističe, da se prema njima postupa "tvrdo i bez popuštanja".

Podsećajući da je Zona uspostavljena "radi zaštite kosovskih Albanaca od mogućih napada Srba", u tekstu se ističe da je samozvana Oslobodilalčka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca zloupotrebila to područje da bi nesmetano napadala Srbe, s ciljem da silom pripoji taj deo južne Srbije Kosovu.

"Beograd je do sada na to reagovao vrlo razborito, pa otuda priznanje i nagrada NATO-a", ocenjuje minhenski list liberalno-leve orijentacije.

Dnevnik zaključuje da je NATO jasno stavio do znanja kakva je pozicija Zapada, te da Albanci sad imaju šansu da polože oružje i stupe u pregovore - pre nego što bude kasno.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu