www.srbija-info.yu/vesti  
POLITIKA
KOSOVO I METOHIJA
EKONOMIJA
KULTURA
SPORT

Print this page!

Naslovna Cinjenice i statistika Vesti Pretraga

Zlodela albanskih ekstremista posle formiranja zone bezbednosti
26. februar 2001.



Bujanovac, 26. februara (Tanjug) - Član državnog Koordinacinog tima Milovan Čogurić izjavio je danas da je u akcijama albanskih ekstremista na jugu Srbije od 15. jula 1999, kada je formirana kopnena zona bezbednosti, do 17. februara ove godine, život izgubilo devet civila i 14 pripadnika MUP-a Srbije, 40 policajaca je ranjeno, a oteta je 21 osoba.

Albanski ekstremisti su u tom periodu izveli 620 oružanih akcija za koje su vezani terorizam, ekstremizam i žrtve, istakao je sekretar Saveznog ministarstva odbrane na konferenciji za novinare u Bujanovcu.

On je precizirao da je u Zoni registrovano 512 napada na pripadnike MUP-a Srbije, 18 na pripadnike Vojske Jugoslavije (VJ), a 90 napada na stanovništvo. U isto vreme zabelezen je 491 napad, 45 oružanih provokacija i 84 upada van Zone, sa ciljem nanošenja gubitaka našim snagama bezbednosti i stanovništvu.

Čogurić je podsetio da su albanski ekstremisti napali i dvojicu pripadnika UN iz Irske i Rusije i novinare iz Italije u Zoni.

U oružanim napadima upotrebljeno je devet ručnih bombi, 54 protivtenkovske mine, 591 minobacačka mina, 70 mina iz ručnog bacača kao i 560 rafala iz automatskog oružja, istakao je on, dodajući da je, orijentaciono, ispaljeno oko 12.000 projektila iz automatskog oružja.

Albanski ekstremisti ispalili su i 219 projektila iz snajperskog oružja, 54 svetlećih raketa, 62 tromblonske kumulativne mine kao i sedam projektila iz beztrzajnog topa.

Čogurić je istakao da među poginulim i otetim osobama ima i građana albanske nacionalnosti, što pokazuje da nisu svi Albanci za ekstremizam.

Milovan Ccogurić je danas ukazao i na medijske manipulacije kojima se albanski ekstremisti služe u sredstvima informisanja na albanskom jeziku. Manipulacija je i tvrdnja da se ekstremisti ne bave terorizmom i nasiljem, jer podaci o njihovim zlodelima jasno pokazuju i šta oni rade i šta im je cilj.

U štampi na albanskom jeziku prisutne su laži i netačne informacije, istakao je Čogurić.

On je naglasio da se u "Kosovo lajfu" i "Kosovo presu" Albanci stalno pominju kao narod na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe, naglašavajući da nisu svi Albanci za ovu varijantu ekstremizma.

Kao primer, on je naveo da nad Albancima koji prinudno kopaju rovove i zaklone stražare njihovi sunarodnici ekstremisti, konstatujući da to znači da svi Albanci nisu za tu opciju.

Komentarišući navode albanskih medija "da se Albanci nisu latili oružja da bi ponovo živeli sa Srbima", Čogurić je rekao da niko sa naše strane ne razmišlja da neće živeti sa Albancima. Posle svega ovoga, opet ćemo živeti zajedno i mora se pregovarati i razgovarati, rekao je on.

On je, navodeći da je u "Kosovo lajfu" juče objavljeno da je albanska strana ljuta na međunarodnu zajednicu jer naseda srpskoj propagandnoj mašineriji, konstatovao da međunarodna zajednica nije naivna i da su naše namere potpuno čiste i istinite. Ne krije se ništa od međunarodne zajednice i imamo njenu podršku za koju mislimo da će biti i još jača i konkretnija, istakao je on.


 


[ Naslovna | Enciklopedija | Cinjenice | Vesti ]
© 1997, 1998, 1999, 2000 Ministarstvo za informacije Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu